Nieuwe wereld versus oude wereld

0
358

Hoe lastig is het soms om sommige vaktermen uit te leggen. Mij overkwam dat met de term ‘wijn uit de oude wereld of nieuwe wereld’. Voor mij duidelijk wat er mee bedoeld wordt. Voor mijn cursisten niet. En gelukkig durfden ze dat dan ook te vragen.

Als eerste een geografische uitleg. Met de oude wereld wordt bedoeld de wijngebieden hier in Europa. Als sinds de tijd van de Romeinen wordt er wijn gemaakt. Elke Romein had recht op een halve liter wijn per dag. En die jongens zaten overal. Met hun eigen wijnstokken.

De nieuwe wereld zijn dan alle wijnbouwgebieden buiten Europa. Daar werden vroeger wel druiven verbouwd. Maar die waren om op te eten. Columbus bracht in de 16-e eeuw de druivenstok mee op zijn ontdekkingstochten. En in zijn spoor volgden de missionarissen. Die brachten ‘het ware geloof’ en wijn! Over de hele wereld. Vanuit Mexico naar Californië is daar het bewijs nog van. ‘El Camino Real’ oftewel de heilige weg. Gelegd door de kerk. Met overal er omheen wijnbouw.

De Nederlandse VOC arts Jan van Riebeeck werd gestationeerd in Zuid-Afrika. Hij moest daar een groentetuin aanleggen om scheurbuik te voorkomen. Meteen ook maar wat wijnranken meegenomen en passant legde hij zo de basis voor de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie.

Maar er is voor mij een nog duidelijker verschil in nieuwe wereld en oude wereld. Dat is de werkwijze van de wijnboer of wijnmaker. De klassieke wereld gaat uit van traditie. Het zijn vaak ambachtelijke familiebedrijven. Met veel aandacht voor terroir. En verschil per oogstjaar. Lastiger dus voor de consument. Die weet niet precies wat te verwachten. De nieuwe wereld wijnmaker doet het heel anders. Die maken een merkwijn. Die is altijd hetzelfde. Elk jaar smaakt gelijk. Zij gaan meer uit van marketing en de wensen van de consument en vermelden het druivenras prominent op het etiket. Ze maken het de consument juist wat makkelijker.

Mijn voorkeur? Toch vaak nog de klassieke Europese wijnen maar het tij is kerende, jonge wijnmakers uit beide werelden beinvloeden elkaar. De nieuwe wereld krijgt steeds meer aandacht voor specifiek terroir en authentieke druivenrassen terwijl de klassieke wijnmaker meer oog voor de wensen van de consument krijgt. Dat is een mooie ontwikkeling!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here