De hypotheek van mijn eigen woning

0
302

Het jaarlijks terugkerende ritueel van Prinsjesdag is weer geweest, waarbij het Belastingplan voor 2019 en latere jaren gepresenteerd. In een nieuwsbrief van Accountancy Vanmorgen las ik over een voorlopige inventarisatie van dit plan. Het verbaast me niets dat er opnieuw aandacht besteed wordt aan de eigen woning. Nu zal de hypotheekrenteaftrek vanaf 2020 versneld worden afgebouwd naar het basistarief. Prima. Dat versneld afbouwen van de hypotheekrenteaftrek raakt mij niet. Maar dit doet mij wel weer herinneren aan vorig jaar.

Heb jij het wel goed geregeld voor later?

In het nieuws kwam toen het verhaal dat gepensioneerden problemen zouden krijgen met hun aflossingsvrije hypotheek. Ik had op dat moment net op eigen houtje vervroegd een nieuwe rentevast periode afgesproken met de bijbehorende boeterente. En door dit verhaal ontdekte ik dat dat waarschijnlijk niet de slimste oplossing was. Temeer omdat ik dan op mijn 70eeen nieuwe hypotheek zou moeten krijgen van de hypotheekverstrekker. En mijn inkomensplaatje op mijn 70eis waarschijnlijk niet zo goed, dat ik probleemloos weer een hypotheek zou kunnen krijgen. Zeker ook gezien het feit dat de hypotheekrente maar 30 jaar aftrekbaar is voor de inkomstenbelasting en zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen stijgen – zo wordt gewaarschuwd.

Zodoende maakte ik vorig jaar toch maar een afspraak met een financieel adviseur, om de financiële situatie voor de komende jaren (zeg maar gerust de rest van mijn leven) te bekijken. De conclusie was dat ik maar beter mijn hypotheek kon oversluiten en dan voor een rentevast periode van 30 jaar moest kiezen. Gelukkig was het rentepercentage, ook voor mij als zzp-er redelijk gunstig en de boeterente opnieuw te overzien.

Tiny House?

Nu ben ik dan tot mijn 80voorzien van een hypotheek en kan ik rustig in mijn huis blijven wonen. Alhoewel het best nog wel eens zo zou kunnen zijn, dat ik mijn pensioen ga doorbrengen in een tiny house. Ik adviseer iedereen nog eens goed naar hun hypotheek te kijken om verrassingen in de toekomst te voorkomen. En voor ondernemers één tip. Doe dat vooral in een druk jaar, waarbij het inkomen lekker hoog is. Dat scheelt een hoop rompslomp met de hypotheekverstrekkers, die het meest recente jaar als uitgangspunt nemen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here