Beleef een muzikale avond vol geschiedenis bij Evita!

0
320

Don’t cry for me, Argentina… en meer klassiekers. Dat zijn de bouwstenen van de voorstelling ‘Evita’.  Na de lovende kritieken die de musical heeft gekregen, kon ik als toneel-en musicalliefhebber natuurlijk niet anders dan deze voorstelling bezoeken. En dus zat ik een paar weken geleden vol verwachting in de grote zaal van de Schouwburg in Amstelveen, terwijl de lichten doofden en het publiek haar ogen op het podium richtte.

Het verhaal

De musical Evita gaat over Eva Duarte, een Argentijnse vrouw vol ambitie dat door haar eindeloze volharding opklom van een tweederangs actrice tot vrouw van de Argentijnse leider Juan Perón. Evita’s ware aard blijft gedurende het hele stuk een raadsel, bijna even mythisch als het verhaal over haar leven. Als machtigste vrouw van Argentinië, wordt Eva of ‘Evita’ geliefd door haar volk, dat in haar een voorbeeld ziet en gelooft in de boodschap die Evita hen brengt: leider Perón kan de armen uit de misère halen en voorgaan naar een betere wereld, net als hij met haar heeft gedaan. De elite kan haar echter niet uitstaan. Zij blijven Evita zien als een gefaalde actrice, die de top heeft bereikt door met de goede mensen te slapen. Een heilige of een hoer, de vraag over Evita’s ware aard blijft nog altijd onbeantwoord. Een ding kunnen we echter wel stellen: Evita liet zich door niemand tegenhouden en kan in veel opzichten worden gezien als een supervrouw.

Hoog operagehalte

Meestal wanneer ik naar een musical of toneelstuk ga, weet ik tevoren ongeveer het verhaal, welke eventuele liedjes erin voorkomen en wat ik in het algemeen kan verwachten. Toen ik naar Evita ging, had ik me niet bepaald ingelezen. Ik wist dan ook niet dat Evita meer een soort mix is tussen een musical en een opera dan een musical alleen. Nadat de eerste paar scènes uit niets anders dan zang bestonden, begon het me echter te dagen: Evita bestaat in het geheel uit liedjes, waarvan een groot deel toch wel een redelijk operagehalte heeft. Dat is wel iets waar je van moet houden. Wanneer je geen groot fan bent van ietwat klassieke nummers en hoge zang, dan past Evita misschien niet helemaal in jouw straatje.

Kwalitatief hoogstandje

Dit neemt echter niet weg dat Evita toch zeker wel een kwalitatief hoogstandje genoemd kan worden. Brigitte Heitzer en René van Kooten, die de hoofdrollen Evita en Ché vertolken, hadden niet beter gecast kunnen worden en zingen vrijwel elke noot spat zuiver. Dit is vooral in het geval van Brigitte Heitzer een hele prestatie. Het grootste deel van de zangpartijen van Evita zijn namelijk behoorlijk hoog en gecompliceerd. Ik vond dit aan de ene kant erg mooi en indrukwekkend, maar aan de andere kant vond ik het hierdoor af en toe lastig om het verhaal goed te kunnen volgen. Aangezien ik dus niet helemaal bekend was met het verhaal en ik bij sommige hoge zangpartijen niet precies kon horen wat er gezongen werd, had ik het gevoel dat bepaalde stukjes van het verhaal mij zijn ontgaan. Mijn tip is daarom wel om jezelf voorafgaand aan de voorstelling enigszins van het verhaal rondom Evita op de hoogte te stellen.

Mijn favoriete momenten

Behalve van de befaamde Brigitte Heitzer en René van Kooten, was ik ook, en misschien wel vooral, erg onder de indruk van het ensemble van Evita. Een van mijn favoriete liedjes uit de musical is dan ook “Een nieuw Argentina”, dat wordt vertolkt door het ensemble. Enorme Argentijnse vlaggen die heen en weer worden gezwaaid vormen bij dit nummer een prachtige aanvulling op de krachtige samenzang. Een ander moment dat mij is bijgebleven, is het optreden van Esmée Dekker in de rol van de maîtresse van Perón. Dit personage maakte tijdens de voorstelling slechts één keer haar opwachting met een solonummer, maar het heldere stemgeluid van Esméé Dekker maakte hierbij zoveel indruk op mij, dat ik dit voor het verhaal vrij onbelangrijke stukje niet snel zal vergeten. Tenslotte was ik erg onder de indruk van de twee dansers die samen enkele indrukwekkende duetten dansten. Mocht je Evita gaan bekijken, is het zeker een aanrader om extra goed op deze twee te letten.

Mocht je benieuwd zijn geworden naar Evita, klik dan op het linkje hieronder. Hier vind je enkele foto’s van de show!

https://www.degraafencornelissen.nl/voorstelling/media/evita-de-musical

Heb jij Evita al bezocht of zou je de musical graag willen bezoeken? Laat het ons weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here