Leraren voelen zich onveilig op school

0
517
leraren voelen zich onveilig op school

Afgelopen woensdag kwam DUO Onderwijsonderzoek & Advies naar buiten met vervelende resultaten. Uit het onderzoek onder meer dan duizenden docenten die lesgeven op het voortgezet onderwijs bleek dat bijna een kwart van de leraren zich minder veilig voelt dan drie jaar geleden. Vooral leraren die lesgeven op het niveau vmbo-basis of -kader geven hun veiligheid lagere cijfers.

Redenen voor onveilig gevoel

In 2015 gaven leraren hun gevoel voor veiligheid nog een 8,6. Dit is dit jaar gedaald naar een 7,8. Waar komt dit groeiende gevoel van onveiligheid dan vandaan? Dit heeft verschillende aanleidingen.

Zo zegt 23 procent van de leraren dat ze wel eens last hebben gehad van ongewenst gedrag onder collega’s. Dit gaat dan om omgangsvormen tussen collega’s en leidinggevenden, maar ook verbale intimidatie en zelfs geweld.

Ook zegt een kwart van de leraren dat ze te maken hebben met verbaal geweld door leerlingen. Dit kan gaan om uitschelden, kleineren en zelfs bedreigen. Soms leidt dit tot fysiek geweld door leerlingen, namelijk bij een op de vijftig leraren. Het probleem hierbij is daarbij ook nog eens dat deze incidenten volgens de leraren niet serieus genoeg aangepakt worden.

Andere factoren die zorgen voor een onveilige situatie zijn diefstal, vuurwerk op school, leerlingen die onder invloed van drugs of alcohol in het klaslokaal zitten, het verhandelen van drugs in en rondom de school en zelfs leerlingen met wapens op zak.

Klaas Hiemstra, directeur-bestuurder van de Stichting School en Veiligheid maakt zich zorgen. Hij zegt: “Het maakt niet uit hoe vaak dergelijke incidenten gebeuren, het gaat erom dat ze überhaupt voorkomen. Het is verontrustend dat docenten in hun werkplezier worden belemmerd.”

Maatregelen

De uitslag van dit onderzoek gaat gebruikt worden om de veiligheid op middelbare scholen te verbeteren. Maatregelen zoals cameratoezicht, het controleren van de kluisjes, een schoolverbod voor ouders en zelfs drugshonden worden ingezet om het veiligheidsklimaat op scholen te verbeteren.

Bronnen:
https://www.nu.nl/binnenland/5598335/docenten-voelen-zich-steeds-minder-veilig-middelbare-school.html
https://www.ad.nl/binnenland/docenten-voelen-zich-steeds-minder-veilig-op-school~a1454697/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here