Hoera voor de Betajuffen!

0
274

Met een schreeuwend tekort aan mensen in techniekberoepen wordt er scherp gekeken naar de scholen en instromen. Zo ook door PwC dat vandaag een rapport publiceert over waarom er weinig vrouwen doorstromen in deze beroepen. Ze zijn op zoek gegaan naar oorzaken. Verrassend was de uitkomst dat een beta juf invloed heeft op de studiekeuze van meisjes.

Betajuf

Als meisjes een vrouw als docente hebben voor de exacte vakken, kiezen ze vaker voor een technische studie. Overigens is het nogal somber gesteld met het aantal betajuffen: 600 vrouwen en 2300 mannen doceren natuurkunde op middelbare scholen, 800 vrouwen en 1400 mannen doceren scheikunde.

In de Telegraaf wordt Jan-Willem Velthuijsen gequoteerd, volgens hem doen mannelijke scheikunde docenten te stoere proefjes waardoor vrouwen afhaken, ze reageren beter op waterzuiger proefjes dan op zwavel stinkbommen volgens hem. Dat is naar mijn mening iets te kort door de bocht; ik had het enorm leuk gevonden zo’n stinkbom te maken en met mij zijn er genoeg stoere meiden die dat ook leuk vinden. Ik was helaas gewoon echt slecht in natuurkunde en heb daarom geen betavakken gekozen.

Toekomst

Wel nog een tip voor de toekomst aangezien duizenden banen zullen vervallen door innovaties en techniek. In de techniek en IT ligt wel een dijk van een baangarantie aangezien ze nu al enorme tekorten hebben. En laten we eerlijk zijn; wat meer vrouwen in die branches zorgt ook voor een mooi evenwicht. Toch zal er, volgens Velthuijsen, nooit meer dan 30% vrouwen in die branches rondlopen “Vrouwen houden nu eenmaal meer van werken met mensen en mannen houden van werken met dingen.”

Ben benieuwd wat jullie mening hierover is, vind dat Velthuijsen wel erg kort door de bocht gaat met zijn mannelijke opvattingen… lees het graag in de reacties hieronder!

Bron: De Telegraaf ‘Betajuf zorgt voor meer techmeiden’

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here