Het Zero Waste Project

0
354

Thaise stranden en Leonardo di Caprio.
Het Thaise strand bij Maya Bay op het eiland Ko Phi Phi moest in juni van dit jaar worden gesloten, om te herstellen van de vele toeristen die hun afval daar achter hadden gelaten. Zou dat misschien gekomen zijn omdat Leonardo di Caprio daar in 2000 de film “The Beach” heeft opgenomen, waardoor het toerisme op het eiland massaal op gang is gekomen? Maar niet alleen in Thailand hebben de stranden te lijden van onze bezoeken maar ook die van Bali en de Dominicaanse Republiek. En zo zullen er nog meerdere plekken op aarde zijn die wij graag bedelven onder afval.

Plastic or no plastic?
Je zou die vraag bijna kunnen aanvullen met, “that is the question”. Voor de zussen Jessie en Nicky Kroon uit Amersfoort is het antwoord volmondig no plastic! Al sinds 2014 houden zij zich bezig met een zero waste lifestyle, met de bedoeling zo min mogelijk afval te produceren en zo plastic vrij mogelijk te leven. Sinds september is hun boek  “Het Zero Waste Project” een leuker leven met minder plastic uit. Er zijn al meerdere boeken geschreven over duurzaamheid, maar nooit in relatie tot het verminderen van afval. Die relatie heeft dit boek wel.

Niet te doen
Toen ik die titel las, dacht ik gelijk “dat is niet mogelijk”. Onze economie is nu eenmaal ingesteld op het hebben van een druk  bestaan en misschien een nog wel drukker sociaal leven. Dus een maaltijd salade of een diepvries pizza is dan snel geregeld. Goed excuus om verder niet na te denken over onze ecologische voetafdruk die wij daarmee achterlaten. Zero waste gaat in eerste instantie om afvalreductie, maar is veel breder dan dat. Het is een levensstijl in de breedste zin van het woord om daarbij zo weinig mogelijk negatieve impact te veroorzaken.

Het boek is opgedeeld in 6 duidelijke hoofdstukken: boodschappen, huishouden, badkamer, consumeren, vrienden & familie en lifestyle. Ieder hoofdstuk eindigt met een samenvatting en handige tips.

Wel te doen dus met deze hands-on tips
Naast dat het veel praktische tips geeft over een zero waste lifestyle, bespreekt het ook de ups en downs en de do’s en dont’s die Jessie en Nicky zijn tegengekomen op hun zoektocht naar deze lifestyle. Het is een persoonlijk verhaal geworden over een manier van leven die voor iedereen toepasbaar is. Ieder op zijn eigen manier, stijl en tempo. Het gaat ook over recyclen, minder consumeren en bewuster inkopen. Juist het enthousiasme waar het boek mee is geschreven werkt zeer aanstekelijk. Volgens de zussen hoeft niet alles in 1 keer en perfect, maar gewoon stapje voor stapje.

Dus de volgende keer als we boodschappen gaan doen is de markt een goed alternatief voor de supermarkt. In plaats van de badkamer of het toilet met chloor of welk ander schadelijk middel schoon te maken, kan dit net zo effectief met baking soda en azijn. Tevens staan er makkelijk, en vooral smakelijk, te maken recepten in die ik zeer zeker ga proberen. 

Wat vind ik van het boek? Ik word plastictariër
Conclusie, het is wel degelijk mogelijk om die voetafdruk te verminderen en zij maken het nog leuk ook. Als laatste, een bezoek aan hun website www.hetzerowasteproject.nl is zeker de moeite waard. Daar worden nog meer tips en tricks besproken. Cadeau suggesties, die voor de komende december maand zeker de moeite van het lezen waard zijn. Eigenlijk teveel om op te noemen. De zussen werken zeer aanstekelijk op mijn bewustzijnsvermogen om nog beter mijn best te doen en plastic vrij te gaan leven. En om met de woorden van mijn dochter Jonne te eindigen “mam, ik word plastictariër”. Wat een mooi streven.
 
 
 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here