Rosalie’s column: minder vrouwen in de top2000. Paniek!/?

0
323

Hij is er weer: de lijst der lijsten. We weten natuurlijk allemaal dat ik het heb over de top2000. De week waar de muziekliefhebber het hele jaar op wacht staat namelijk weer voor de deur. De laatste week van het jaar kunnen we weer heerlijk genieten van de 2000 meest geliefde platen van Nederlandse muziekfanaten. Stemmen kon deze week tot 7 december, waarna de definitieve lijst bekend werd gemaakt. De top2000 van 2018 zorgde echter voor de nodige ophef. Deze week verschenen namelijk meerdere artikelen met hetzelfde onderwerp: er staan steeds minder vrouwen in de populairste hitlijst van Nederland. Uit een analyse van het NRC bleek dat het aantal vrouwen in de lijst tussen 1999 en 2018 halveerde.

Meer vrouwen

De vraag is nu echter: is dit een probleem? Zou het team achter de top2000 een bepaald percentage vrouwelijke artiesten verplicht moeten stellen? Actiegroepen als “Top2000 VrouwenStemmen” vinden van wel. Zij riepen dit jaar iedereen op om meer op vrouwen te stemmen om zo de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen in de muziekindustrie te doorbreken. De vraag is daarbij echter wel wat er met deze oproep precies van de top2000 stemmers gevraagd wordt. Want wanneer bepaalde nummers alleen maar hoger op de ranglijst komen te staan omdat ze door vrouwen zijn gezongen, hoe betrouwbaar is de top2000 dan nog?

Evenveel stemrecht

Ik denk persoonlijk dat de top2000 een stuk minder betrouwbaar is wanneer er bepaalde eisen aan worden gesteld aan de geslachtsverdeling in de lijst. Begrijp me niet verkeerd, ergens snap ik de principekwestie echt wel. Vrouwen willen zichzelf meer gerepresenteerd zien op allerlei vlakken in de samenleving. En dus ook in de muziekindustrie. Er bestaat echter een belangrijk verschil tussen de muziekindustrie in het algemeen en populariteitsmetingen als de top2000. Binnen de muziekindustrie bepaalt namelijk een selecte groep over de muzikanten die een platencontract krijgen en de songs die op de radio komen, terwijl bij de top2000 elke persoon in Nederland en daarbuiten evenveel stemrecht heeft.

Ook vrouwen stemmen op mannen

Bij dit alles komt bovendien dat ik in mijn omgeving heb gemerkt dat niet alleen mannen vooral op mannen stemmen, maar ook vrouwen zelf. In een paar lijstjes die ik heb gezien, stonden bijvoorbeeld nummers van Queen en The Beatles. Echte klassiekers, kun je wel stellen. En ja, die klassiekers zijn gezongen door mannen. Zouden deze vrouwen dan puur uit principe een paar van hun lievelingsnummers uit hun lijstje moeten verwijderen door het geslacht van de zangers? Dat lijkt me toch wel vrij overdreven.

Ik denk dat we bij deze kwestie vooral moeten stilstaan bij de essentie van de hitlijst: mensen stemmen op hun favoriete nummers en zorgen zo voor vijf dagen luisterplezier voor een heel groot deel van Nederland. Bij de top2000 gaat het om muziek en niet om het maken van een statement dat mannen boven vrouwen stelt.

Dus zou het minder vóórkomen van vrouwen in dé hitlijst van Nederland reden tot paniek moeten zijn? Ik denk toch echt van niet.

Vind jij dat er eisen gesteld moeten worden aan het percentage vrouwen in de top2000? Laat het ons weten in de reacties!

Bronnen:
https://www.nrc.nl/nieuws/2018/12/05/steeds-minder-vrouwen-in-top-2000-a3059646
https://www.telegraaf.nl/entertainment/2822946/top2000-vrouwen-zet-zich-in-voor-meer-vrouwen-in-de-top

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here