Nadia Murad geeft geld van Nobelprijs aan ziekenhuis voor vrouwen

0
160

Mensenrechtenactiviste Nadia Murad gaat haar prijzengeld van de Nobelprijs voor de Vrede gebruiken voor de bouw van een ziekenhuis in haar geboorteplaats Sinjar. Het hospitaal is vooral bedoeld voor vrouwen die seksueel mishandeld zijn door strijders van IS en voor weduwes. In de Iraakse stad Sinjar werden in 2014 in een paar dagen tijd meer dan 3000 jezidi-mannen door IS-strijders afgeslacht. Zo’n 7000 vrouwen, die vooraf van hun man waren gescheiden werden ontvoerd en als seksslaaf gebruikt. Onder hen was Nadia zelf, net als haar zussen en nichtjes. 6 van haar broers worden gedood, haar moeder ook en bijna alle jezidi-mannen uit haar dorp. Na 3 maanden weet Nadia te ontsnappen. Ze vlucht naar Duitsland en zet zich nu vanuit Europa in voor de jezidi-gemeenschap, een etnische minderheid in Irak.

Seksslaven
Maandag ontving Nadia samen met de Congolese arts Denis Mukwege de Nobelprijs voor de Vrede, waar een bedrag van 1 miljoen dollar aan verbonden is. Ze zei tijdens een toespraak in Sinjar dat ze al toestemming heeft van de lokale overheid en dat ze organisaties aan het benaderen is voor de bouw van het ziekenhuis. Binnenkort moet de bouw al beginnen. Nadia is de eerste Goodwill Ambassador for the Dignity of Survivors of Human Trafficking van de VN. Haar werk als mensenrechtenactiviste geeft de duizenden slachtoffers van de afschuwelijke misdaden van de Islamitische Staat een stem en een gezicht.

Vlucht naar vrijheid
In haar boek ‘Ik zal de laatste zijn’ schrijft ze haar even schokkende als inspirerende verhaal over haar levensgevaarlijke vlucht naar de vrijheid. Ondanks de verschrikkingen die ze heeft ondergaan, is ze strijdbaar. Met hulp van Yazda, een non-profit organisatie die Yezidi slachtoffers helpt, wil ze de Islamitische Staat aansprakelijk stellen voor genocide en misdaden tegen de mensheid. Ze wordt daarin vertegenwoordigd door mensenrechten-advocaat Amal Clooney.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here