Waarom het niet erg is om af en toe een baaldag te hebben – De dimensies van geluk

0
566
waarom het niet erg is om af en toe een baaldag te hebben

Onlangs las ik het boek The little book of lykke, the danish search for the worlds happiest people van Meik Wiking. Hij is de CEO van het Happiness Research Institute in Kopenhagen. Hij weet dus alles van geluk en onderzoek doen naar geluk. Hij begint zijn boek met uit te leggen wat de 3 dimensies van geluk zijn:

Affectief en cognitief

De eerste twee dimensies van geluk zijn de affectieve dimensie en de cognitieve dimensie. Deze twee laten het verschil zien tussen gelukkig zijn op dit moment en gelukkig zijn over het algemeen. Het is belangrijk om te beseffen dat dit andere soorten geluk zijn. Ook als je je vandaag even totaal niet gelukkig voelt, omdat alles tegen zit of omdat het écht je dag niet is, betekent dat niet meteen dat je in het algemeen niet gelukkig bent.

De affectieve dimensie is dus het geluk dat je op een bepaald moment ervaart. Bijvoorbeeld als je een lekker taartje zit te eten, bijkletst met een vriendin of met je hobby bezig bent. Cognitieve dimensie is daarentegen veel groter. Om dit soort geluk te kunnen overzien, moet je een stapje terug zetten en naar je hele leven kijken. Het gaat om hoe tevreden je bent met je leven, de doelen waar je naar streeft en waar je nu staat in je leven.

Eudaimonia

Dan is er nog een derde dimensie, namelijk eudaimonia. Dit moeilijke woord betekent geluk in het oud-Grieks en is gebaseerd op het idee dat Aristoteles had van geluk. Hij vond dat geluk inhoudt dat je een betekenisvol en zinvol leven leidt.

It’s just a bad day, not a bad life

Alle drie de dimensies staat natuurlijk met elkaar in verband, maar soms is het best prettig om te bedenken dat je affectieve geluk niet automatisch je cognitieve geluk beïnvloedt. Het is dus best oké om af en toe een baaldag te hebben en niet zo blij te zijn. Je kunt over het algemeen nog steeds heel blij en tevreden zijn met je leven.

it's just a bad day, not a bad life

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here