De emancipatiemonitor en wat opvalt

0
265

De laatste twee jaar is het aandeel vrouwen met werk gegroeid vertelt de Emancipatiemonitor, een 2-jarig cijferoverzicht van het CBS en SCP. Ook is de gemiddelde arbeidsduur gestegen van 27 naar 28 uur per week. Nog veel te weinig om een fatsoenlijke carrière te hebben, daarvoor moet je toch minstens 32 uur per week werken…

Meer vrouwen economisch zelfstandig

Inmiddels is 66% van de vrouwen met jonge kinderen economisch zelfstandig. Mooi dat dat cijfer is gestegen van 54% (2007) maar dat betekent nog altijd dat 34% dat niet is en in mijn ogen is dat nog schrikbarend hoog. Zeker als je bedenkt dat nog steeds 4 van de 10 relaties eindigt in een scheiding. En laagopgeleide vrouwen hebben minder vaak werk, werken minder uren en zijn minder vaak economisch zelfstandig. Daarmee zijn de welvaart verschillen tussen hoogopgeleide vrouwen en laagopgeleide vrouwen dus nog steeds hoog en dat is niet kleiner geworden. Punt van aandacht lijkt mij.

Deeltijdwerken

In Nederland werkt 74% deeltijd wat in de rest van de EU 31% is. We zijn dus kampioen deeltijdwerken. Meer vrouwen blijven hetzelfde aantal uren werken als voor de komst van hun eerste kind, maar ik kan nergens vinden hoeveel ze voor die tijd werkten en ik weet uit andere cijfers dat steeds meer vrouwen al meteen na hun opleiding deeltijdwerken, logisch dat dat cijfer dus is gestegen. En uit de cijfers blijkt dat we ook Europees gezien minder vrouwelijke managers hebben in Nederland.

Is er ook goed nieuws?

  • vrouwen zijn gemiddeld hoger opgeleid dan mannen
  • het verschil in uurloon tussen mannen en vrouwen is iets kleiner geworden
  • het aandeel van vrouwen in de techniek neemt toe
  • vrouwen leven langer (maar minder gezond)
  • het geweld tegen vrouwen is iets gedaald

Kijk vooral ook even naar deze video voor een kleine samenvatting in woord en beeld:

Bron: CBS

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here