Rosalie’s column: kerstvakantie betekent afkicken

0
343

Een tijdje geleden schreef ik al een keer over hoe erg ik de warmte rondom de koude dagen waardeer. En de laatste weken is deze waardering alleen maar toegenomen. Het is namelijk al bijna kerst! Dit betekent kerstversiering in en om alle huizen en non-stop luisteren naar de onophoudelijke stroom kerstmuziek op Sky Radio.

Bovendien is voor de meeste mensen in Nederland de kerstvakantie net begonnen. “The most wonderful time of the year”, toch? Samen zijn met familie en vrienden, enorme hoeveelheden eten en overal waar je komt warmte en lichtjes om je heen. Dat is het algemene beeld van de kerstdagen en de vakantie eromheen. Veel mensen houden zich tijdens de kerstvakantie echter niet uitsluitend bezig met de feestdagen. Deze weken zouden namelijk ook een oase van rust moeten vormen binnen de drukte van het werkleven.

Rustig aandoen en ontspannen lijken hand in hand te gaan met het idee van vakantie. Languit op de bank, diep ademhalen en nergens meer aan denken. Het lijkt zo makkelijk, maar toch is de omschakeling van rennen en vliegen naar de voetjes omhoog niet altijd even vanzelfsprekend. Denk je maar eens in: de weken voor kerst zijn voor de meeste mensen de drukste werkweken van het jaar. Je rent van hot naar her, probeert tussen de bedrijven door nog even snel de perfecte cadeaus te scoren en moppert ondertussen continue dat je zo toe bent aan vakantie. Ik moet eerlijk toegeven dat ik me hier zelf ook behoorlijk schuldig aan maak.

Toen mijn langverwachte kerstvakantie echter een paar dagen geleden aanbrak, wist ik ineens niet meer zo goed wat ik met mezelf aan moest. Verschrikt zorgde plande ik al de vrije dagen waar ik zo naar had verlangd van voor tot achter vol, er krampachtig voor zorgend dat ik in het geheel geen tijd zou hebben om tot rust te komen. ’s Nachts schrok ik af en toe wakker met het idee dat ik iets nog moest afmaken, ergens te laat mee was. Vervolgens doezelde ik dan verward weg, beseffend dat er plotseling niets meer was om me druk over te maken.

Dat is best best tegenstrijdig, nietwaar? Maandenlang willen we niets anders dan lege dagen die we zelf met leuke dingen of juist met helemaal niets kunnen vullen, maar wanneer we deze dagen eenmaal hebben raken we in paniek. Rust is niet iets wat je zomaar bereikt; rust is een proces. In de kerstvakantie moeten we daarom afkicken van de drukte en de stress waaraan we gedurende het jaar verslaafd zijn geraakt. En dit is niet altijd even makkelijk. Maar met een beetje geluk zullen we er aan het einde van de vakantie in geslaagd zijn om zonder stress te relaxen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here