Hoe blijf je veilig op oudejaarsavond? 10 tips!

0
313
hoe blijf je veilig op oudejaarsavond?

Het is vanavond oudejaarsavond. Nog maar een aantal uurtjes en dan knallen we met z’n allen het nieuwe jaar in. Wij, het Supervrouwen blogteam, wensen jullie allemaal alvast een heel mooi 2019! Bij een mooi begin van het nieuwe jaar horen natuurlijk geen onverwachte eerste-hulp bezoekjes. Daarom lees je in dit artikel 10 tips om veilig de jaarwisseling door te komen.

Veilig vuurwerk afsteken

Veel mensen houden van de kick van vuurwerk afsteken. Toch is het ook belangrijk om een beetje op de veiligheid te letten. Niet alleen voor jezelf maar ook voor de ander. Vuurwerk is listig spul, dus zorg dat je er verstandig mee om gaat.

Tip 1: legaal vuurwerk

Het is niet voor niets dat bepaald vuurwerk wél goedgekeurd wordt en ander vuurwerk niet. Illegaal vuurwerk is vaak net wat spectaculairder en knalt harder, maar de prijs die je daarvoor betaalt is de veiligheid. Je hoort van illegaal vuurwerk veel vaker dat er ongelukken gebeuren omdat het niet werkt zoals het zou moeten.

Tip 2: benodigdheden

Om vuurwerk af te steken heb je deze 3 dingen echt nodig: een lont, een vuurwerkbril en een lanceerstandaard. Een lont is veel langer dan een aansteker of lucifers, waardoor het een veiligere manier van aansteken is. Een vuurwerkbril is voor iedereen aan te raden, ook als je zelf geen vuurwerk afsteekt! Je weet nooit wat er allemaal rondvliegt en in je gezicht terecht kan komen. Als je pijlen gaat afsteken, gebruik dan een lanceerstandaard, zodat je zeker weet dat de pijl netjes de lucht in gaat.

Tip 3: genoeg afstand

Loop na het aansteken meteen een paar meter van het vuurwerk vandaan. Minstens 8 tot 15 meter wordt aangeraden. Steek ook zeker geen vuurwerk af vanuit je hand, want je zult niet de eerste zijn waarbij het te vroeg ontploft.
Je hebt wel eens dat het vuurwerk niet afgaat. Laat het dan staan en steek het zeker niet opnieuw aan, want dan loop je het risico dat het meteen afgaat terwijl jij er naast staat.

Tip 4: kleding

Mocht je onverhoopt geraakt worden door vuurwerk, dan wil je niet in de fik vliegen. Je kunt dit risico verkleinen door kleding te dragen die niet brandbaar is. Bijvoorbeeld, Nylon is extreem brandbaar en dus geen aanrader voor oudejaarsavond. Ook een jas met capuchon kun je beter niet dragen.

Bescherming van je eigendommen

Het is te triest voor woorden, maar er zijn helaas mensen die bewust schade willen maken met vuurwerk. Er zijn een aantal dingen die je als voorbereiding voor oudejaarsavond kunt doen:

  • Plak je brievenbus dicht, zodat er geen vuurwerk naar binnen gegooid kan worden.
  • Er wordt veel ingebroken op oudejaarsavond, omdat veel mensen niet thuis zijn. Zorg dus dat alle ramen en deuren goed afgesloten zijn.
  • Parkeer je auto op een plek waar de kans op schade zo klein mogelijk is. Er gaan veel auto’s in vlammen op tijdens de jaarwisseling en dat wil je voorkomen!

De trouwe viervoeters

Hoe leuk wij het vuurwerk ook vinden, voor huisdieren is het geen pretje. De meeste huisdieren zijn doodsbang voor de harde geluiden en weten zich geen raad. Dit is wat je kunt doen om het je huisdier zo aangenaam mogelijk te maken.

  • De hond ’s avonds laat nog uitlaten gaat je door alle knallen niet lukken. Neem daarom overdag even extra de tijd om de hond uit te laten. Hierdoor is hij ’s avonds moe.
  • Probeer je huisdier af te leiden met een speeltje, maar geef het dier niet meer aandacht dan normaal. Hierdoor denkt het dier dat zijn angst terecht is, en dit maakt het probleem alleen groter.
  • Laat je huisdier een veilig plekje zoeken. Ze weten vaak zelf heel goed waar ze zich veilig en prettig voelen. Je kunt dit helpen door de gordijnen te sluiten en eigen geluid te maken, bijvoorbeeld met de radio of tv.

Nieuwjaarsdag

De volgende dag wordt je wellicht met een kater wakker, maar dat is geen excuus! De rommel moet weer opgeruimd worden! Het schijnt zelfs dat 1 op de 5 ongelukken op Nieuwjaarsdag gebeurt. Om veilig op te ruimen, maak je het vuurwerk eerst nat en gooi je het daarna weg. Dat mag gewoon in de grijze container.

Dat waren de tips om de jaarwisseling veilig door te komen. Een hele fijne avond en tot volgend jaar!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here