Relax met ASMR: wat is het en waarom luisteren mensen ernaar?

0
648
Relax met ASMR

Wat is ASMR?

Misschien heb je het wel eens voorbij zien komen op YouTube: filmpjes waarin mensen ‘geluiden’ maken. Op het eerste gezicht lijkt dit nogal vreemd, maar het heeft wel degelijk een bedoeling. Deze geluiden zorgen namelijk bij veel mensen voor een ASMR gevoel. De afkorting ASMR staat voor Autonomous Sensory Meridian Response. Simpel gezegd is het een prettig en ontspannen gevoel in je hoofd, dat onder andere getriggerd kan worden door geluiden.

Niet iedereen is er gevoelig voor. Sommige mensen vinden het zelfs irritant of onprettig om naar te luisteren. Ook heeft iedereen andere voorkeuren. Zo zijn er filmpjes waarin mensen praten/fluisteren, terwijl je in andere filmpjes juist alleen de geluiden hoort. De enige manier om er achter te komen of jij er gevoelig voor bent, is door het uit te proberen. Dit zijn een paar speciale filmpjes met allerlei verschillende geluiden, om er achter te komen welke geluiden voor jou goed werken.

Waarom luisteren mensen ernaar?

Er zijn veel verschillende redenen om deze filmpjes te bekijken. Het begint vaak uit nieuwigheid, en daarna kom je er vanzelf achter waar het jou mee kan helpen.

Tot rust komen

De meest genoemde reden om ASMR te luisteren is om tot rust te komen, te ontspannen en je minder gestrest te voelen. Als je veel stress hebt of je bent aan het piekeren kun je het goed gebruiken.

In slaap vallen

Omdat de geluiden je zo rustig maken, kun je er zelfs van in slaap vallen! Overdag is dit niet zo handig, maar als je moeilijk in slaap kunt vallen ’s avonds is het ideaal. Leg je mobiel op je nachtkastje en laat het filmpje spelen totdat je in slaap valt. Het filmpje stopt vanzelf wanneer het is afgelopen.

Tegen pijn

Dit werkt zeker niet voor iedereen, maar sommige mensen ervaren het ASMR gevoel als verdovend. Dit kan helpen als je pijn ervaart. Ik moet zeggen dat ik het zelf wel eens aanzet als ik veel hoofdpijn heb, en dat werkt wel!

Allerlei redenen dus om het eens een keer te proberen. Dit zijn een aantal van mijn favoriete ASMR filmpjes:

Wat vind jij van ASMR? Luister je het graag? Laat het weten in de reacties!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here