Jahkini Bisselink: nu al een supervrouw van de toekomst

0
682

Denk eens even terug. Wat deed jij allemaal toen je 19 jaar oud was? Waarschijnlijk volgde je een opleiding of was je juist al een tijdje aan het werk. Misschien was je al samen met de partner met wie je nog steeds gelukkig bent. Of wie weet keek je op dat moment slechts lange avonden verliefd naar de helden uit je favoriete romantische films. Een ding weet ik in ieder geval zeker: toen jij 19 was gaf je geen speech voor Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Iemand die dat wel doet, is Jahkini Bisselink.

Jongerenvertegenwoordiger

Jahkini, die in Amsterdam-Oost is geboren als dochter van een moeder uit de Achterhoek en een vader uit Guyana, is de jongerenvertegenwoordiger van Nederland in de Verenigde Naties. Jahkini zegt zelf dat ze jongerenvertegenwoordiger is, omdat ze het belangrijk vindt dat jongeren daadwerkelijk worden betrokken bij politieke besluitvorming. Daarom wil ze als vertegenwoordiger de stem van jongeren zo goed mogelijk laten horen in de nationale en internationale politiek. Bovendien wil Jahkini de politiek naar de jongeren toebrengen. Dit doe ze bijvoorbeeld door gastcolleges te geven en podcasts en vlogs te maken waarin ze samen met andere “changemakers” uitlegt hoe processen binnen de VN in elkaar zitten. Dit is namelijk vaak moeilijk te bevatten voor jongeren zonder veel politieke kennis.

Drivers of change

Volgens Jahkini is jongeren een stem geven vooral belangrijk omdat jongeren “drivers of change zijn”. Dit kan wel betekenen dat luisteren naar jongeren niet altijd in het belang is van de machthebbers van een land. Zo zijn volgens haar bijvoorbeeld bepaalde revoluties gedeeltelijk aangewakkerd door jongeren en studenten.

Ik zie Jahkini op dit moment al als een echte supervrouw, maar als je op je negentiende zoveel bereikt hebt als zij, dan kan de toekomst niet anders dan veelbelovend zijn. Daarom is Jahkini als je het mij vraagt nu al een supervrouw van de toekomst. En een ding kan ik met zekerheid zeggen: ik doe het haar allemaal niet na.

Bronnen:
https://nos.nl/op3/artikel/2266316-ik-had-nooit-kunnen-bedenken-dat-ik-bij-de-vn-zo-n-speech-zou-geven.html
https://www.njr.nl/nl/personen/jahkini/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here