Rosalie’s column: Simpel genieten

0
306

Voor het eerst sinds dagen scheen er een waterig, maar toch krachtig zonnetje naar binnen door de glazen schuifpui. Ik zat op het bankje aan de keukentafel en had mijn blik half op de krant die voor me lag, half op oneindig. Ik neem normaal niet zo vaak de tijd om op mijn gemakje door de krant te bladeren, maar het was vakantie – de onbestemde dagen tussen Kerst en Oud en Nieuw – dus het kon.Ik had mijn benen onder me opgetrokken en warmde mijn handen aan een grote theemok, die ik net had gevuld met mijn favoriete thee (Gekarameliseerde peersmaak voor wie benieuwd is). Gedachteloos sloeg ik vervolgens een bladzijde van de krant om naar de volgende pagina vol ellende. Ondanks dat was ik me op dat moment bewust van een vreemde soort innerlijke rust, die ik al een tijdje niet meer had ervaren.

Op de achtergrond stond de radio zachtjes aan. De Top2000 was al voor ongeveer driekwart voorbij en ik had in de dagen daarvoor geprobeerd om een zo groot mogelijk deel van de lijst te luisteren. Op dat moment was er echter al een uur voorbij gegaan dat was gevuld met liedjes die ik niet meer dan vaag herkende. Maar dit uur werd doorbroken doordat plotseling een van mijn favoriete liedjes werd gedraaid. Ik voelde me een soort debiel, maar kon niet voorkomen dat mijn mondhoeken tevreden omhoog krulden. Ik voelde me warm worden van binnen en luisterde drie minuten lang zwijgend gelukzalig naar het liedje. Gewoon alleen ik, met niemand om me heen, zittend op een houten bankje aan de keukentafel, de krant open geslagen, theemok in mijn handen, radio aan. Nergens aan denken en simpel genieten.

Het is vreemd om je te bedenken hoe fijn je je soms kunt voelen. Het komt onaangekondigd en je kunt het niet altijd plaatsen of verklaren, maar dat hoeft niet altijd erg te zijn. Is het juist niet fantastisch om simpelweg te kunnen genieten van de kleine en ogenschijnlijk onbeduidende dingen in het leven? Het feit dat het onbetekende moment dat ik hierboven beschreef meer dan drie weken later nog steeds zo erg in mijn hoofd zit dat ik het op wil schrijven, beantwoordt deze vraag. Ja, dat is soms fantastisch. Het is heerlijk om bij jezelf te denken: ja, nu ben ik echt gelukkig. Het vinden van geluk is immers een van de belangrijkste doelen in het leven. Wat is het dan fijn om je te bedenken dat je dit al kunt bereiken door af en toe stil te staan bij korte momentjes van simpelweg geluk en je simpelweg te realiseren hoe goed je je voelt. Dus ik zet nog even een lekker kopje thee voor mezelf en zoek dat ene liedje weer op. Genieten kan zo simpel zijn.

Wat was jouw laatste spontane geluksmomentje? Laat het ons weten in de reacties!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here