Zo komt jouw huid stralend de winter door!

0
283

Over het concept winter zijn de meningen verdeeld. Voor sommigen kan het niet gauw genoeg gaan vriezen en sneeuwen. Anderen hopen bij de eerste tekenen van kou dat het zo snel mogelijk weer zomer wordt. Een ding kunnen we echter wel met zekerheid zeggen over dit seizoen: voor je huid is de winter niet het meest fortuinlijke seizoen.

Droge lucht en vieze huid

Behalve met lagere temperaturen hebben we tijdens de winter namelijk ook te maken met drogere lucht. Dit is zowel buiten als binnen het geval. De meeste huishoudens hebben in de winter immers de verwarming aanstaan, die zorgt voor een warmere en drogere lucht in huis. Verder hebben we in de winter logischerwijs meer lagen kleding aan en stellen we onze huid minder vaak bloot aan de open lucht dan tijdens andere seizoenen. Hierdoor wordt je huid minder fris of “viezer”. Al deze factoren kunnen tot gevolg hebben dat je huid droger en gevoeliger wordt.

Tips voor een gezonde huid

Omdat je velletje dus nogal wat te verduren heeft tijdens het winterseizoen, is het belangrijk om deze net even iets meer aandacht te geven dan normaal. Daarom volgen hieronder een aantal eenvoudige tips die jou kunnen helpen je huid deze winter gezond en stralend te houden:

Hydratatie

Je kunt je huid zien als een soort omhulsel van je lichaam. Dit omhulsel houdt het water in je lichaam. Wanneer het kouder en droger is, verdampt het vocht sneller, waardoor je huid verder uitdroogt. Om dit tegen te gaan is het belangrijk om je huid goed te blijven hydrateren. Je kunt dit van buitenaf doen, bijvoorbeeld met behulp van een speciale luchtbevochtiger of door het neerzetten van bakjes water, maar ook van binnenuit. Twee extra glazen water per dag kunnen al bijdragen aan een gehydrateerde elastische en  huid.

Pas op met hete douches en baden

In de winter kun je na een koude dag soms naar niks zo verlangen als naar een lekkere hete douche. Helaas wordt je dierbare huidje hier niet zo blij van. Ook een heet bad kun je beter vermijden. Het warme water zorgt namelijk voor uitdroging van de huid en neemt essentiële vetten weg. Het is dus beter om niet al te heet te douchen of te badderen. Ook lang douchen is niet zo’n goed idee.

Kleding

Niet met elk materiaal maak je je huid even blij. Het is daarom het beste om zachte stoffen als onderste laag te dragen. Je kunt hiervoor investeren in zijde of satijn, maar ook katoen volstaat. Bovendien is het belangrijk om op te passen met wollen kleding. Wol kan namelijk zorgen voor irritaties. Denk je nu teleurgesteld aan dat leuke wollen vest? Geen zorgen, want zolang je onderste kledinglaagje van een zachte stof gemaakt is, kun je daar best een kledingstuk van een ander materiaal overheen dragen.

Pyjama

Aangezien je een aanzienlijk deel van je leven slapend doorbrengt, is het belangrijk om behalve aan je alledaagse kleding ook aandacht te besteden aan de pyjama die je draagt. Ook hierbij is het belangrijk om te kiezen voor een zo zacht mogelijke stof. Katoen en katoen flanel zijn in dit geval toegankelijke opties. Let er hierbij wel goed op dat het katoen in de pyjama niet is gemixt met synthetisch materiaal. Dit kan namelijk huidirritaties opleveren.

Nachtcrème

’s Nachts neemt je huid, en dan vooral die op je gezicht, voedende stoffen beter op dan overdag. Het is daarom verstandiger om te investeren in nachtcrème dan in dagcrème. Ga dus op zoek naar een nachtcrème die bij jouw huid past en maak je huid slapend stralender!

Wat is jouw beste tip voor huidverzorging in de winter? Laat het ons weten in de reacties!

Bronnen:

https://www.huffpost.com/entry/winter-skin-tips_n_5a53e784e4b003133ecb658c
https://www.health.com/health/gallery/0,,20653372,00.html?slide=64671#64671
https://www.optimalegezondheid.com/huidverzorging-in-de-winterperiode/

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here