Zogenaamde ‘Blonde Stoephoeren’ pikken het niet langer!

0
351

Vorige maand is er voor het eerst in Nederland iemand officieel bestraft voor het sissen tegen of naroepen van vrouwen. Het gaat om een 36-jarige man uit Rotterdam die afgelopen zomer vrouwen in deze stad meerdere keren lastigviel door naast ze te gaan zitten, ze aan te spreken en tevens kus- en handgebaren te maken.

Hee psssttt
Zo sprak hij vrouwen, op twee verschillende momenten, aan met teksten als “Hé, mooie dames. Waar gaan jullie naartoe?”, “Hé schatje, ga je nu al weg? Blijf nog even met me” en “Hé mooie dame, je ziet er goed uit.”

Boete betalen
De rechter legde 2 voorwaardelijke boetes op van €100; dat betekent dat hij ze niet hoeft te betalen, als hij binnen twee jaar niet opnieuw in de fout gaat. Sinds vorig jaar is onder meer sissen, uitschelden en naroepen verboden in Rotterdam. Ook in Amsterdam is 2 jaar geleden in de Algemene Plaatselijke Verordening straatintimidatie strafbaar gemaakt, maar daar is nog niemand beboet. In totaal zijn er 8 zaken zoals deze bij justitie beland. Het OM stapte naar de rechter om een principe-uitspraak te krijgen.

Moedige actie
Maar niet alleen via de officiële kanalen wordt straatintimidatie volop benoemd en bestreden. Want wat te denken van ‘Domme blonde stoephoer’, “Ik wil je k*t likken’, en ‘Ik zou jou echt doen’. Een greep uit de opmerkingen die Ambrien Moeniralam (16) op straat heeft gekrijt, gebaseerd op verhalen van vrouwen over straatintimidatie in Amsterdam. Zo meldt ons Justine van Beek op OneWorld.

Kalk het op de stoep
De 16-jarige schrijft in haar vrije tijd uitingen van straatintimidatie op straten en stoepen, steeds op de exacte plek van het voorval. Foto’s van de straatteksten plaatst ze op haar Instagramaccount ‘Cat Calls of Amsterdam’. Zo wil ze mensen confronteren met de ernst van catcalling ofwel straatintimidatie.

En jij. Wat doe jij als je te maken krijgt met roepen, fluiten of sissen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here