De lijst der lijsten: de Female 2020. Als tegengeluid voor de grijsgedraaide Top 2000

0
426

Rond de jaarwisseling speelde zich een klein relletje af. Ene Roland Molendijk. Hij schijnt een muziekdeskundige te zijn die opdraaft in RTL Boulevard en legde toen uit waarom er toch elk jaar opnieuw zo weinig vrouwelijke artiesten in de TOP 2000 te vinden zijn. Zijn verklaring:

Kuch
Vrouwen maken gewoon minder snel goede muziek. Er zijn ook minder vrouwen in de muziekbranche werkzaam. Dat is nou eenmaal hoe het is. Mannen zijn over het algemeen meer senang in een studioruimte. En je moet gewoon een hele lange adem te hebben om succesvol te zijn in de muziek.”

Welkom in 2019!
Je zou natuurlijk kunnen zeggen: “Annedieke ‘negeren die hap‘, je weet toch wel beter!” Maar ik was niet de enige die in de pen klom of actie ondernam. Gelukkig waren daar ook mannen bij. “Dat zijn dingen die je niet meer kunt zeggen”, zegt dan ook Adriaan Pels, eigenaar van muzieklabel At Ease in De Volkskrant. Als tegenreactie zette hij tussen Kerst en Oud en Nieuw een nieuwe lijst op: de Female 2020.

De top 3333
Met collega’s uit de muziekindustrie maakte hij een voorselectie van 3333 van uitsluitend vrouwelijke artiesten. “Hiermee willen we laten zien hoe veel mooie muziek er wordt gemaakt door vrouwen. Daarnaast zou het mooi zijn als de Top 2000 hierdoor meer vrouwen in hun voorselectie gaat opnemen.”

Gekke voorselectie
De slechte vertegenwoordiging van vrouwen in de Top 2000 komt door de voorselectie van Radio 2, aldus Adriaan in De Volkskrant. “In de voorselectie, die is gebaseerd op voorgaande edities, staan bijvoorbeeld 29 nummers van Bløf en 4 van de Engelse band Oasis. Maar dat betekent niet dat Bløf een betere band is dan Oasis.”

En Adriaan is man
Ook reageert hij in genoemd artikel op het feit dat hij zelf een manspersoon is. “Ik heb me afgevraagd of ik hier de woordvoerder van moet zijn. Maar misschien is het goed. Van vrouwelijke artiesten hoor ik dat ze veel kritiek krijgen als ze zich uitspreken over de man-vrouwverhouding in de muziekwereld.”

Independent Women
De Female 2020 is te beluisteren via Spotify. De 3333 nummers variëren in genre, identiteit en samenstelling. De Top 3 is qua titels veelzeggend: Destiny’s Child met ‘Independent Women’, Aretha Franklin met ‘Sisters Are Doin’ It For Themselves’ en Neneh Cherry met ‘Woman’. Er kan gestemd worden op de 20 favorieten via deze link. De definitieve lijst wordt gepresenteerd wanneer er een representatief beeld is.

Hieronder alvast wat muzikale supervrouwen ter inspiratie:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here