Fryslân Boppe, land van de kruidenbitters?

0
469

Ben druk in hoofd. Niet eens zo heel erg met werk want drukke decembermaand ligt achter ons. Veel mensen doen mee met de nieuwe ‘dry january’ trend. Had afgelopen week zelfs cursisten die niet drinken in januari en wel meedoen aan wijncursus. Lijkt mij een lastige spagaat. Ook al spuug je het grootste gedeelte natuurlijk uit maar toch is de verleiding groot om dat laatste slokje lekker dik rood door te slikken. Enfin, ze waren heel vasberaden. Vraag me wel af wat het uiteindelijke effect is van zo’n maand onthouding. Ga je dan in februari alles inhalen? Extreem brassen tot aan oudjaar 2019? Hmmmm. Denk eigenlijk dat enige matigheid algemeen beter is. Lees zelfs dat veel sporten, weinig suiker en veel fruit ook allemaal heel gezond is voor het welzijn van je lever. Dan maar wat meer mandarijntjes de komende maand.

Het werk in de wijn is momenteel wat kalm maar er is nieuws. Ella di Vino gaat verhuizen. Naar Friesland. Weg uit de stad en op naar het platteland. Gaan wonen aan de Waddenzee. Naast een dijk met veel gras en schapies. De reactie van veel stadse inwoners is hilarisch. Mijn vaste kaasboer keek me medelijdend aan en zei ‘wat erg dat je daar geen winkels hebt zoals hier’. Ik begreep er even niks meer van. Hoezo, kaaswinkels zijn er toch ook in Franeker of Harlingen. Opeens begreep ik het, de dagelijkse delicatessen zoals olijven, rauwe hammetjes en buitenlandse kaas, dat bedoelde hij. Alsof die daar niet te kopen zijn. Dat dacht ‘ie dus echt! Heb hem even uitgelegd dat het Noordelijke deel van Nederland ook sterrenrestaurants heeft, ook aangesloten is op internet en ook houdt van lekker eten. Uitslover!

Terug naar mijn drukkigheid. Valt eigenlijk reuze mee hoor. Nieuwe huis nog lang niet klaar, kamperen nu in woonkamer. Heb keukentje van niks, slapen op luchtbed en zitten elke dag verrukt naar buiten te kijken wat een enorme verscheidenheid aan natuur we in onze tuin hebben. Wat een geluk. Zijn ook al gelijk bij al onze zes (!) buren langsgeweest. Om gelukkig nieuwjaar te wensen en even kennis te maken. Zaten gelijk bij de eerste boerderij aan de keukentafel met koffie. Zal waarschijnlijk ook komen door lekkere flesje dat ik voor ze mee had genomen. Nee nee nee, geen wijn. Echt Haarlems Spaarnewater had ik voor ze meegenomen. Een warme winterse en kruidige likeur uit onze huidige woonplaats. Stadse tegenhanger voor de alom befaamde Friese Beerenburger. De wijn? Dat komt later wel bij een zomerse BBQ in de tuin. Proost, op het nieuwe jaar met nieuwe kansen!

 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here