In januari liegen we we ons kapot

0
314

De dure decembermaand, de goede voornemens die nu al bijna allemaal geflopt zijn en de uitverkoop: 3 zaken die half januari veel aanleiding geven om oneerlijk over te doen. Eigenlijk zitten we nu op ons dieptepunt. Het is niet voor niets dat het vandaag ‘Blue Monday’ heet. De 3e maandag van de eerste maand van het jaar. En we liegebeesten en jokkebrokken er volop los…….

Bonbons proppen
Want over hoe laat we opstonden vanochtend, over hoe rood we staan, over die doos bonbons de we toch weer naar binnen hebben gewerkt en over die zogenaamde koopjes in de Sale voelen we ons schuldig en rot en dus liegen we dat het gedrukt staat. Je moet toch wat. En de persoon tegen wie het vaakst onwaarheden worden verteld is helaas de partner.

7 stuks per dag
Maar ook tegen collega’s en onze leidinggevenden. Mensen melden zich ziek, terwijl ze eigenlijk gewoon niet uit hun bed kunnen komen. Bijna de helft verzint ook een flauw excuus om sociaal contact te mijden. In januari komen mensen aan ongeveer 7 leugens per dag, volgens onderzoek, terwijl er dat de rest van het jaar 4 zijn.

Spuiten & Slikken
Van verhalen over geld krijgen we het vaakst een Pinocchio-neus; velen durven niet toe te geven hoeveel ze uitgaven voor de decemberfeesten en hoe erg ze zich in de rode cijfers hebben gewerkt. Een kwart liegt ook over hoeveel er tijdens de uitverkoop wordt uitgegeven. Die goede voornemens van de jaarwisseling zijn tevens een redenen tot jokkebrokken. Want zeggen dat je alweer net zo veel (of zelfs meer) eet, dinkt, snuift, slikt of rookt als daarvoor staat natuurlijk niet stoer. Mensen marchanderen met de waarheid. Niet alleen voor zichzelf, maar ook een ander niet te kwetsen of teleur te stellen. De persoon tegen wie het vaakst gelogen wordt is de eigen partner.

Bloedmaan
O ja: we denken van anderen en zeker van onze geliefde wel te kunnen zien wanneer hij of zij liegt. Mis! Lichaamstaaldeskundige James Borg: “De meeste mensen denken dat ze goed zijn in het opsporen van een leugen, maar de meesten letten echter op de verkeerde dingen in hun zoektocht naar belangrijke signalen.”

Lichtpuntje: het was vanmorgen alweer om half 9 licht na een heldere nacht met bloedmaan (niet gelogen)

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here