The Hate U Give – binnenkort in de bioscoop

0
408

Afgelopen woensdag was ik aanwezig bij de voorvertoning van de film The hate u give in de filmhallen in Amsterdam. Wat een indrukwekkende film. Toen ik naar buiten stapte kon ik er geen zinnig woord over zeggen, maar in dit artikel zal ik toch een poging wagen.

Samenvatting

Starr Carter (Amandla Stenberg) beweegt constant tussen twee verschillende werelden: de arme, voornamelijk Afro-Amerikaanse wijk waar ze woont en de rijke, grotendeels blanke privéschool waar ze naartoe gaat. De precaire balans wordt verstoord wanneer Starr getuige is van de dodelijke schietpartij van haar jeugdvriend Khalil door een politieagent. Onder druk van de gehele gemeenschap zal ze zichzelf moeten laten horen en moeten opkomen voor wat juist is.

Trailer

Mijn mening

Toen ik deze film uitliep, kon ik alleen maar denken ‘heel indrukwekkend’ en dat is het ook! Deze film grijpt je en neemt je mee in een verhaal vol angst, wanhoop, spanning, woede en machteloosheid. Starr en haar familieleden zijn een hechte familie en dat wordt meteen aan het begin van de film duidelijk. Dit maakte voor mij dat ik nog meer meeleefde met alles wat hen overkwam. In deze film krijgt het gezin, voornamelijk Starr, het zwaar te verduren en je vraagt je af ‘hoe komt dit ooit goed?’. De machteloosheid die de personages voelen, voel jij vanuit je bioscoopstoel met ze mee. De film vertelt niet alleen een verhaal over een gezin, maar stelt tegelijkertijd grote maatschappelijke problemen aan de kaak. 2pac’s THUG LIFE staat in de film centraal voor The Hate U Give Little Infants F*cks Everyone. Ik wil geen spoilers geven, maar deze boodschap komt heel hard binnen wanneer Starr’s jongere broertje uit wanhoop iets heel gevaarlijks doet. Op dat moment, en nog vele andere momenten, zat ik met tranen in m’n ogen op het puntje van m’n stoel.

Het boek

Deze film is gebaseerd op de gelijknamige veelgeprezen New York Times-bestseller van Angie Thomas. De boek heeft al vele prijzen gewonnen, vanwege het actuele en belanghebbende thema. Ook de Nederlandse vertaling door Jasper Mutsaers is uitgeroepen tot het ‘Beste Boek voor Jongeren 2018’ in de categorie ‘Vertaald’. Ik had het boek al gelezen voordat ik de film bekeek en dat is ook zeker een aanrader! In de boek komen de beweegredenen en gedachtes van de personages nóg beter tot naar voren.

THE HATE U GIVE is vanaf 24 januari 2019 in de Nederlandse bioscoop te zien.

#TheHateUGive

http://www.foxfilm.nl/the-hate-u-give

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here