Lesbische vrouwen toucheren hoger salaris

0
897

De mythe van de kortgerokte, hooggehakte en flirtende vrouw die een hoger loon bij haar baas bij elkaar bedelt kan op de schroothoop. Lesbische vrouwen doen het beter. Zij verdienen door de bank genomen meer dan hetero-vrouwen, terwijl homo-mannen juist minder toucheren dan hun hetero-broeders…..

De roze kloof
Dat blijkt uit een rapport van de Anglia Ruskin University Cambridge. Gemiddeld komt er bij lesbiennes 12% meer binnen op de bankrekening. Duitsland, de USA en Canada kennen de grootste kloof, maar ook in ons land is dit patroon zichtbaar, zij het in mindere mate. Ook Nederlandse lesbiennes verdienen 3% meer dan hun hetero-collegae. Onderzoeksleider Dr. Nick Drydakis, denkt de oorzaak ervan te weten. “Homo-mannen kiezen vaker voor beroepen waar vrouwen meer in vertegenwoordigd zijn, en die leveren nou eenmaal minder op. Andersom geldt hetzelfde: lesbiennes neigen vaker naar beroepen die door mannen worden gedomineerd.”

How to be gay?
In het laatste deel van haar serie ‘How to be gay?’ (een heuse aanrader, of je je nu he, ho, le of bi voelt) ontmoet Margriet van der Linden de Ernst & Young-topvrouw Beth Brooke. Zij is hoofd global vice-chair public policy om precies te zijn en gelauwerd tot ‘2018 Global Advocate of the Year’. Jezelf kunnen zijn, je nergens voor hoeven schamen. Geaccepteerd worden in je werkomgeving. Hoe zit dat bij de grote accountantskantoren?

Flauwe grappen
Daarover zegt Beth het volgende: “In de loop van de afgelopen 30 jaar heb ik met honderden mensen gewerkt, maar ik heb maar een handjevol mensen leren kennen die openlijk homoseksueel waren. Dat zijn er maar weinig, te weinig als je het statistisch bekijkt. En werden zij geaccepteerd? Ja, maar naar mijn gevoel niet volledig. Niet volledig omdat er altijd wel mensen, of eigenlijk beter: mannen, waren die het bij tijd en wijle nodig vonden om flauwe grappen te maken over zijn of haar geaardheid, onder het mom van ‘dat moet toch kunnen’.”

Diversiteit is hot
Maar het tij keert gelukkig. Grote bedrijven, waaronder de ‘big four,’ hebben programma’s om de diversiteit van hun organisaties te vergroten. Dan gaat het niet alleen om lgtb’ers, maar ook om mensen uit andere culturen. Doen wat moreel ‘goed’ is, maar tegelijkertijd ook doen wat goed is voor de business. Het is inmiddels bewezen: diverse organisaties met diverse teams presteren beter omdat rekening gehouden wordt met meerdere perspectieven en de oplossingen daardoor creatiever zijn.

Margriet ontmoet topvrouw Beth Brooke op het World Economic Forum in Davos, een jaarlijkse bijeenkomst van de CEO’s van de grootste bedrijven ter wereld, internationale politici, intellectuelen en journalisten, in totaal zo’n 2500 personen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here