Supervrouwen van toen: Jane Austen

0
281

Tegenwoordig zijn er in de boekwinkels talloze boeken te vinden die afkomstig zijn van een vrouwelijke hand. Een paar eeuwen geleden was het echter, net zoals de meeste andere beroepen, helemaal niet zo vanzelfsprekend dat een vrouw werkzaam was als schrijfster. Gelukkig zijn er meerdere vrouwen geweest die het stereotype patroon hebben doorbroken door toch enkele boeken te publiceren. Een van deze vrouwen is de Engelse Jane Austen. En we mogen waar wat blij zijn dat deze Jane ooit besloot om te gaan schrijven. Hiermee zorgde ze namelijk niet alleen voor verschillende indrukwekkende romans, maar drukte ze bovendien een stempel op de Engelse literatuurgeschiedenis.

Liefde voor schrijven

Waarschijnlijk zijn de meesten van ons vroeger op school wel op de een of andere manier in aanraking gekomen met het werk van Jane Austen. Haar boeken worden tijdens de Engelse literatuurlessen namelijk vaak aangehaald als een voorbeeld voor de 18e eeuwse literatuur in Engeland. Janes levensverhaal is echter minder bekend. Ze werd geboren in 1775. Ze groeide op in een creatief milieu en de uitgebreide boekencollectie van haar vader gaf haar de kans om zich te ontwikkelen. Janes vader stimuleerde haar leeshonger en liefde voor schrijven zelfs door haar boeken en schrijfspullen te geven.

Tom Lefroy

Behalve een liefde voor literatuur, ontwikkelde Jane toen ze 20 was een liefde voor Tom Lefroy, een neef van een van haar buren die studeerde in Londen. Toms ouders waren het helaas niet eens met hun liefde en stuurden hun zoon weg. Jane heeft Tim daarna nooit meer gezien. Een andere man deed haar een aantal jaren later een aanzoek, maar deze wees zij af. Wel onderhield Jane gedurende haar hele leven een innige band met haar zus Cassandra.

Tragisch einde

Na het schrijven van meerdere boeken die tot op de dag van vandaag nog steeds gelezen worden, werd Jane in 1817 ziek. Voor de ziekte die ze onder de leden had – hoewel er op dit moment nog steeds twijfel bestaat over welke ziekte dit precies was – was op dat moment geen medicijn. Uiteindelijk stierf Jane Austen in juli 1817 op 41jarige leeftijd. Haar broer zorgde ervoor dat ze werd begraven in de kathedraal van Winchester.

Meesterwerken

Hoewel Jane Austen dus niet ouder werd dan 41 jaar, heeft ze tijdens haar leven verschillende meesterwerken geschreven. Opvallend genoeg publiceerde Jane in totaal slechts zes officiële boeken. In haar geval gaat kwaliteit echter duidelijk boven kwantiteit, want op dit moment wordt een groot deel van deze werken nog steeds over de hele wereld worden gelezen. Voorbeelden van Janes romans zijn Pride and Prejudice, Sense and Sensibility en Emma.

Jane Austen Literacy Foundation

Hoewel Jane Austen inmiddels al meer dan twee eeuwen geleden is overleden, is haar invloed nog altijd merkbaar. Deze invloed is niet alleen aanwezig in haar befaamde boeken, maar ook in de vorm van de Jane Austen Literacy Foundation. De organisatie is opgericht door Caroline Jane Knight, een vijf generaties latere achternicht van Jane Austen, en wordt gerund door vrijwilligers. Deze vrijwilligers zetten zich samen in om mensen over de hele wereld te leren lezen door middel van vrijwilligersprogramma’s en het financieren van bibliotheken op plekken waar deze nodig zijn. De Jane Austen Literacy Foundation gaat namelijk uit van het idee dat iedereen, ongeacht zijn of haar geslacht of omstandigheden, het recht heeft op geletterdheid. Een prachtige en terechte gedachte, zou ik zeggen. Bovendien is het bijzonder om te zien hoe Janes passie voor literatuur, die zij met zo velen deelt, op deze nobele manier wordt ingezet. Als je dit soort dingen zelfs twee eeuwen na je dood nog teweegbrengt, kun je je volgens mij met recht een supervrouw noemen.

Bron: https://www.janeausten.org/jane-austen-biography.asp 

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here