Jouw kind jouw achternaam of die van je man? Of wellicht een dubbele achternaam?

0
246
Naamborden.nl

Kinderen kunnen straks de achternaam van beide ouders krijgen. De Tweede Kamer heeft het kabinet gevraagd de wet te wijzigen om dat mogelijk te maken. De Kamer sloeg het advies van minister Sander Dekker, die daar niets voor voelt, in de wind. Nu moeten ouders kiezen of ze hun kind de achternaam van de ene of van de andere ouder geven. Dat kan best anders, constateerde een werkgroep in opdracht van het toenmalige kabinet 10 jaar terug al. Ouders zouden voortaan net als in allerlei andere Europese landen ook de keuze moeten krijgen om hun kind beide namen mee te geven. Neemt een kind later een extra naam aan, bijvoorbeeld door te trouwen, dan zou het een van beide geboorte-achternamen moeten laten vallen.

D66
Maar vervolgens maakte Kamer noch regering er werk van. D66-Kamerlid Vera Bergkamp pikte de draad weer op omdat veel jonge ouders aangeven deze extra keuze te willen. Ik vind het goed om daarnaar te luisteren. En waarom niet? Ze kreeg steun van onder andere coalitiepartner VVD, de partij van Dekker. Op dit moment geven 9 van de 10 verse ouders getrouw voor de achternaam van de vader………

Op z’n Spaans
Volgens Laura Kraak, initiatiefnemer van een petitie die tot de motie in de Tweede Kamer leidde, is de oplossing niet zo moeilijk vertelt ze aan de NOS: “Je kiest dan bijvoorbeeld één naam van de vader en van de moeder, of allebei van de moeder of allebei van de vader. Maar niet meer dan twee.” De Spaanse wijze dus. Als je daar geboren wordt, krijg je 3 namen: je voornaam + je eerste achternaam (van je vader) en je tweede achternaam (de van je moeder).

Petitie
De petitie van Laura Kraak (op dit moment zelf zwanger) is al ruim 10.000 keer getekend: “Niet dat iedereen ervoor kiest. Dat hoeft ook van mij niet. Het moet een keuzeoptie zijn.” In veel Europese landen is de optie van een dubbele achternaam er al, zoals dus in Spanje, maar ook in Frankrijk, België, en Groot Brittannië.

Vader ‘wint’
Uit onderzoek van een paar jaar geleden van WIJ Jonge Ouders blijkt waarom vaders naam nog steeds de voorkeur heeft. Naast het argument van de traditie willen vrouwen de vaders op deze manier zekerheid geven dat het kind van hem is. Als de moeder besluit haar kind haar eigen achternaam te geven, is daar meestal een dringende reden voor.

Getrouwd of niet maakt uit
Bij een getrouwd stel krijgt de baby automatisch de achternaam van de vader. Wil men toch dat de baby de meisjesnaam van moeder krijgt, dan moeten de ouders samen naar de Burgerlijke Stand om dat vast te leggen. Bij ongehuwden werkt het andersom en krijgt een baby automatisch de achternaam van de moeder.

Compromis
Om ervoor te zorgen dat het kind de achternaam van de vader krijgt kan hij bij de erkenning de naamkeuze vastleggen. Ik stel het compromis voor: meisjes krijgen moeders achternaam en jongens die van vader. Is dat gek?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here