Hoogopgeleiden stellen kinderen krijgen vaker uit. En van uitstel komt afstel…

0
381

Een generatie geleden bleef 17% van de hoogopgeleide vrouwen kinderloos. Momenteel is dat al opgelopen naar 25%. Zo blijkt uit een studie van sociologe Renske Verweij van de Rijksuniversiteit Groningen, waarop ze morgen promoveert. Zij zocht uit hoe het komt dat zoveel vrouwen hun zwangerschappen uitstellen en dus op den duur ook afstellen. Zelf valt zij ook in deze groep en dus kan ze het zich voorstellen hoe het werkt: “In ben zelf hoogopgeleid. Het is lastig je baan te combineren met kinderen en ook is het in de wetenschap moeilijk om een vaste baan te krijgen.”

Moment Suprême
Het moment van een gezin stichten valt vaak samen met het moment waarop beide echtelieden flink aan hun carrière werken. En als er dan geen vastigheid is, wordt het krijgen van bijvoorbeeld een hypotheek voor een gezinshuis ook lastiger. “Het blijkt dat mensen, dus vrouwen én mannen, heel lang zeggen dat ze wel een kinderwens hebben en de intentie hebben om er een te krijgen tot in de 30”, aldus Renske Verweij. Maar voor steeds meer mensen wordt die wens dus geen bewaarheid.

Beetje per ongeluk kinderloos
Jarenlang zeggen vrouwen dat ze hun eerste kind willen rond hun dertigste. Mannen wachten liever iets langer: tot hun 33ste. Maar als je hen dat een paar jaar later nog eens vraagt, dan is die leeftijd ook opgeschoven. 30 wordt 32. 33 wordt 35. “De helft van de mensen heeft nog geen kind op de leeftijd waarop ze dat aanvankelijk wilden”, aldus de promovenda. die hiervoor grote datasets bestudeerde van mannen en vrouwen in zowel de Verenigde Staten als in Nederland, die langdurig werden gevolgd. “En van uitstel, komt afstel”, weet Renske Verweij inmiddels. “Mensen eindigen kinderloos, terwijl dat vaak niet hun bedoeling was”, vertelt zij in de Universiteitskrant.

Vast contract
Hoe komt dit? Een aantal factoren is al bekend. Opleidingsniveau en arbeidsparticipatie, bijvoorbeeld. Vooral vrouwen met hoge statusberoepen – advocaat, arts, wetenschapper – stellen het krijgen van kinderen uit. Maar andere factoren krijgen minder aandacht. Geef mensen een vast contract en ze beginnen aan kinderen. Kopen ze hun eerste huis, dan is er alweer een drempel geslecht.

En dan de genen
“Het heeft te maken met onzekerheid’, denkt Verweij. Hoe meer rust in de tent, hoe voorspelbaarder de toekomst, hoe sneller een vrouw een kind krijgt. Maar ook genen blijken een rol te spelen bij kinderloosheid. “Het zijn genenprofielen die te maken hebben met opleiding, de leeftijd waarop je trouwt, dat soort dingen. Die spelen vooral een rol bij vrouwen die op latere leeftijd trouwen en die dus waarschijnlijk ook pas later een poging doen om kinderen te krijgen.”

Probleem van de samenleving
Maar het belangrijkste zijn toch echt de externe factoren, de samenleving. Renske Verweij aarzelt om vrouwen aan te moedigen op tijd kinderen te krijgen. “Dan leg je het weer allemaal bij de vrouw.” Liever geeft ze een advies aan de samenleving als geheel. “Denk eraan dat zorgen om woningen en vaste contracten een belangrijke rol spelen. En het wordt steeds lastiger om die te krijgen.”

Moeders I.Q. is doorslaggevend
Maar dat hoogopgeleide vrouwen minder kinderen krijgen, vindt een wetenschappelijk vriendje van mij nou juist zo jammer. Goede genen moeten volgens hem juist wel doorgegeven worden. Uit recent onderzoek blijkt namelijk ook dat met name de intelligentie van de moeder de doorslag geeft voor die bij haar kinderen. Veel sterker dan de vader. Lieve Supervrouwen: wat zie jij als de oplossing voor dit demografisch probleem?

Bij RTV Noord praat Dr. Renske Verweij over haar promotiestudie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here