Zet je werkruimtes vol met bloemen en planten en je hebt minder ziekteverzuim

0
318
Illustratie: WUR

Wat een heerlijk positief en politiek correct nieuws nietwaar in bovenstaande aanhef. Je zou bijna denken aan gemanipuleerd onderzoek, maar het gaat om een studie van de zeer degelijke en betrouwbare Landbouw Universiteit van Wageningen. Mensen die werken in letterlijk groenere ruimtes zijn gelukkiger, efficiënter en gezonder, want ze melden zich maar liefst 20% minder vaak ziek…..

Adopteer een plant!
Wetenschappers van de WUR vergeleken bij verschillende bedrijven en zorginstellingen de kantoorruimtes, waar ze planten plaatsten of juist niet. Met sensoren werd het binnenklimaat gemeten. Er bleken maar liefst positieve effecten te onderscheiden in de werkruimtes waar planten staan:
1. De luchtvochtigheid is gemiddeld zo’n 5% hoger. In de winter is zelfs 17%.
2. De temperatuur in een kantoorruimte met planten wordt minder als te warm of te koud ervaren.
3. Werknemers vinden hun werkplek aantrekkelijker, 26% meer t.o.v. plantenolie ruimtes
4. Werknemers voelen zich positiever. Ook in de vrije tijd wordt er minder gepiekerd over het werk
5. Mensen zijn tevredener over hun eigen functioneren en zien minder op tegen de beoordelingsgesprekken.
6. Minder ziekteverzuim: mensen die werken in een ruimte met planten melden zich 20% minder vaak ziek. Dit komt neer op gemiddeld 1,6 ziektedag minder per medewerker per jaar.

Tijd = geld
Er komt nog een vervolgonderzoek om de businesscase van de terugverdientijd verder uit te werken. Projectleider Tia Hermans van de WUR: “We weten dat ondernemers en werkgevers pas overstappen op grootschalige toepassing van planten in bedrijven, als ze er een businesscase in zien die overtuigt. Die gaan we nu verder uitwerken op meerdere locaties. Op deze manier willen we het voor werkgevers, maar ook facilitaire diensten en personeelszaken, aantrekkelijker maken om te investeren in een groen binnenklimaat op de werkvloer.”

Bij deze techreus in Seattle wisten ze dit blijkbaar al. Hun kantoor is als een tropisch regenwoud:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here