Het is Black History Month: Rosa Parks hielp Barack Obama in het zadel

0
425

Rosa Louise Parks-McCauley (1913-2005) werd begin jaren ’50 actief in de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Op 1 december 1955 weigerde ze haar zitplaats in een bus af te staan aan een blanke en achter in de bus te gaan zitten, zoals de wet in Alabama dat toen voorschreef. De politie werd erbij geroepen en Parks kreeg een boete van $10 (plus $4 griffiekosten). Toen ze weigerde te betalen, werd ze gearresteerd en in februari 1956 berecht voor verstoring van de openbare orde. Het kleine begin voor grote veranderingen…….

MLK
Ds Martin Luther King kreeg lucht van de zaak en begon de geweldloze Montgomery-busboycot, waardoor het busbedrijf bijna failliet ging en uiteindelijk de scheiding van blanken en zwarten moest afschaffen. Dit leidde tot meer protesten tegen de rassensegregatie. Intussen was de rechtszaak van Rosa Parks bij het Amerikaanse Hooggerechtshof beland, dat haar in het gelijk stelde en de scheiding tussen blanken en zwarten ongrondwettig verklaarde.

Barack Obama
Als eerste vrouw in de geschiedenis van de VS werd ze na haar dood opgebaard in het Capitool, een eer die normaal gesproken alleen aan presidenten en enkele oorlogshelden was. En Rosa Parks heeft een standbeeld, dat onthuld werd door de man die zonder haar nooit president geworden zou zijn: Barack Obama. “Met een simpel gebaar hielp zij Amerika en de wereld te veranderen. Ze krijgt de plaats die zij verdient tussen hen die de koers van deze natie hebben vormgegeven. Rosa Parks’ boodschap is dat er altijd iets is wat wij kunnen doen. Zij vertelt ons dat wij allen verantwoordelijkheden hebben, voor ons en voor elkaar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here