18 genomineerden voor Libris Literatuurprijs en maar 5 zijn vrouw. Raar toch?

0
271

Vanochtend is de longlist met 18 namen van genomineerden bekend gemaakt voor de Libris Literatuur Prijs. 13 mannen en 5 vrouwen. Dat is toch behoorlijk mager als je weet dat 41% van de titels in boekenland van een vrouwenhand zijn (zie ons vorige bericht) en 70% van het lezerspubliek vrouwelijk is. Nu barst het in boekenland van de prijzen, maar de Libris is wel één van degenen die veel publiciteit en dus aandacht oplevert. 

Longlist – Shortlist
Het is een onderscheiding voor de auteur van de beste oorspronkelijk Nederlandstalige roman van het afgelopen jaar, gemodelleerd naar de Booker Prize voor de engelstalige markt. Conny Palmen won hem in 2016 voor ‘Jij zegt het’. Op 18 maart volgt de shortlist met de 6 uiteindelijke kandidaten. Bestuursvoorzitter Jet Bussemaker maakt de winnaar bekend op 6 mei in Amsterdam. De prijs, die bestaat uit een bedrag van €50.000 en een bronzen legpenning, wordt dit jaar voor de 26e x uitgereikt.

Lees mee
De organisatie van de Libris Literatuur Prijs begint een extra campagne om nog meer mensen te interesseren voor de gekozen boeken. Het is de bedoeling dat ze leesclubs vormen die zich gaan storten op minstens 1 van de genomineerde titels. 2 leden is in principe al genoeg. De ‘clubs’ die zich kunnen aanmelden via internet, maken onder meer kans op het bijwonen van de prijsuitreiking tijdens het besloten galadiner, met een overnachting op de plaats van handeling: het Amstel Hotel.

De genomineerden van 2019:
Jan van Aken – De ommegang;
Reggie Baay – Het kind met de Japanse ogen;
Johan de Boose – Het vloekhout;
Charles Ducal – Kroniek van een verzonnen leven;
Rob van Essen – De goede zoon;
Esther Gerritsen – De trooster;
Arnon Grunberg – Goede mannen;
Bregje Hofstede – Drift;
Joke van Leeuwen – Hier;
Peter Middendorp – Jij bent van mij;
Marente de Moor – Foon;
Ilja Leonard Pfeijffer – Grand Hotel Europa;
Nina Polak – Gebrek is een groot woord;
Marieke Lucas Rijneveld – De avond is ongemak
Jaap Robben – Zomervacht;
Peter Terrin – Patricia;
Peter Verhelst – Voor het vergeten;
Gerwin van der Werf – Een onbarmhartig pad.

Illustratie:
1 van de genomineerde vrouwen die volgens de kenners tot kanshebber behoort is ‘De Avond is Ongemak’. Het is het romandebuut van schrijver / dichter Marieke Lucas Rijneveld, waarin de 10-jarige Jas ziet hoe het gereformeerde boerengezin waarin ze opgroeit te gronde wordt gericht als haar oudere broer Mathies door het ijs is gezakt en nooit meer thuiskomt. Het werk werd bij ‘De Wereld Draait Door’ vorig jaar al uitgeroepen tot boek van de maand februari.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here