Waarom Dame Stephanie Shirley als ‘STEVE’ door het leven ging

0
879

Ze is 1 van de succesvolste ict-ondernemers tot nu toe, maar heel veel mensen hebben nog nooit van haar gehoord: Stephanie Shirley. In de jaren ’60 richtte ze in Groot Brittannië een pionier-softwarebedrijf op, waar uitsluitend vrouwen werkten. Om opdrachten te krijgen ondertekende ze vaak als ‘Steve’ in plaats van ‘Stephany’, zoals ze zegt: “In die tijd kon ik niet eens een bankrekening openen zonder de toestemming van mijn man..”

Vluchtelinge
Stephanie Shirley werd geboren als Vera Buchtal als dochter in een joods gezin in Dortmund. Ze kwam in 1939 via een kindertransport in Wales terecht. Zonder staatsburgerschap, zonder geld en zonder kennis van de Engelse taal. Haar vluchtelingenervaring liet een diepe indruk achter. Op de middelbare school bleek al snel dat Shirley aanleg had voor wiskunde. Haar eerste baan als experimenteel softwareprogrammeur moest ze opgeven omdat ze met een collega, fysicus Derek Shirley, trouwde. Ze besloot een eigen bedrijf starten, om software te verkopen.

Alleen vrouwen
Zo begon ze in 1962 met £ 6 op zak en zette haar bedrijf Freelance Programmers op. Als medewerkers koos ze vrouwen, die net als zijzelf aan huis werkten. Zij kregen allemaal een aandeel. In 1996 verkocht Shirley het op de Londense beurs kwam. Uiteindelijk was haar Freelance Programmers dus $3 miljard waard en maakte ze al haar 70 teamleden miljonairs. Ambitieuze vrouwen herkende ze en herkent ze nog steeds aan hun platte hoofd, vertelt ze in 1 van haar haar populaire Ted-talks. (zie onderaan dit bericht)

Autisme
Maar dat is nog niet alles. Sinds haar pensioen heeft ze haar leven gewijd aan doneren van haar rijkdom. Haar enige zoon Giles leed aan een ernstige vorm van autisme en overleed op 37-jarige leeftijd. Via haar Shirley Foundation worden tientallen pioniersprojecten gelanceerd of ondersteund, waarvan de meeste zich concentreren op autisme. Sedert 2009 is Shirley tevens ambassadeur van de filantropie in het Verenigd Koninkrijk. In haar memoires ‘Let IT Go’, die ze in 2012 publiceerde, schrijft ze: “Ik doe het vanwege mijn persoonlijke geschiedenis. Ik wil rechtvaardigen dat mijn leven gered werd.”

Moeder en manager
Een succesvolle pioniere die wegen gebaand heeft en plafonds doorbroken. Intelligent, geestig, inspirerend en ontwapenend. Een vrouw die je zowel als moeder als manager wel zou willen hebben.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here