Als vrouwen hier net zoveel en op dezelfde plekken zouden werken als mannen, zou Nederland €221 miljard rijker zijn

0
225

Bijna de helft van de Nederlandse vrouwen werkt. Toch is daar maar een derde van het Nederlandse bruto binnenlands product aan te danken. Het gemiddelde in West-Europa is 38%. Het verschil is te verklaren doordat Nederlandse vrouwen vaak in deeltijd werken en onbetaald zorgwerk op zich nemen. Door deze achterstelling van vrouwen op de Nederlandse arbeidsmarkt is onze economie een stuk kleiner dan die zou kunnen zijn. ….

McKinsey
Aldus is de conclusie van nieuw onderzoek door adviesorganisatie McKinsey. Als Nederland wat betreft werkende vrouwen het best zou presteren van de West-Europese landen, zou dat onze economie 114 miljard euro extra opleveren. Als vrouwen hier net zoveel en op dezelfde plekken zouden werken als mannen, zou Nederland zelfs 221 miljard euro rijker kunnen zijn.

De redenen
‘Nederland heeft een goede basis van gendergelijkheid in de maatschappij, maar die zien we niet terug op de arbeidsmarkt”, staat in het rapport. Vrouwen zijn hier bijvoorbeeld ondervertegenwoordigd in managementposities, werken minder en verdienen minder dan mannen. “Het gemiddelde maandinkomen van Nederlandse vrouwen is 61% van dat van mannen; gemiddeld in West-Europa is dit 68%.’

Maak fulltime aantrekkelijker
Om meer vrouwen aan het werk te krijgen, moet het voor hen financieel aantrekkelijker worden om meer uren te gaan draaien. Ook zou genderongelijkheid op het werk verkleind kunnen worden als sociale normen en opvattingen in ons land veranderen, aldus het McKinsey-rapport. Vooroordelen en stereotypen belemmeren vrouwen nu nog te vaak in hun carrièremogelijkheden.

Politiek
Ook de ministers Van Engelshoven en Koolmees, die het rapport naar de Tweede Kamer stuurden, vinden dat in Nederland “te veel vrouwen terechtkomen in kleine deeltijdbanen in plaats van uitdagende carrières”. Volgens de ministers is het intrigerend dat Nederland er op het gebied van deeltijdwerk internationaal zo uitspringt. Vanmiddag houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over arbeidsparticipatie van vrouwen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here