Prins Constantijn gaat niet meer naar een ‘hengstenbal’

0
312
EU Panel Watch

De broer van onze koning, Prins Constantijn, laat weten nooit meer in een panel te gaan zitten zonder dat er minstens 1 vrouw in zit. Dat doet hij om vooroordelen over vrouwelijke ondernemers weg te nemen, zegt hij vandaag in een interview met Het Financieele Dagblad. Constantijn werkt als ambassadeur voor belangenbehartiger StartupDelta, die Nederlandse startende bedrijven steunt door bijvoorbeeld beleidsaanpassingen te bewerkstelligen. De prins vindt dat er te weinig oog is voor diversiteit. “Voor een investeerder moet het toch een rode vlag zijn als er alleen mannen in een managementteam zitten”, stelt hij. Gebrek aan diversiteit is volgens hem slecht voor een bedrijf.

Harde cijfers
Een pluim voor dit lid van ons Koninklijk Huis. Al een aantal jaren zijn er over de wereld verspreid initiatieven om de zogenaamde ‘all male panels’ te vervrouwelijken. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam dat het merendeel van de investeringsfondsen geld steekt in start-ups die door mannen worden geleid, terwijl maar 1,6% naar bedrijven van vrouwen gaat. Nederland loopt hierbij zelfs achter op andere landen.

Mannelijk praatfeestje
Van elektrische auto’s tot de toekomst van de euro, van bootvluchtelingen tot vrijhandelsakkoorden: de topics waarover ze spreken variëren sterk. In Engeland noemen ze het een ‘hengstenbal’. The New York Times noemde het fenomeen al het mannelijke praatfeest. En TheWashington Post kwam in 2015 al tot de ontstellende conclusie dat er op 150 denktank-evenementen in Washington D.C. geen vrouwelijke sprekers waren.

Melden
Marika Andersen en Laurel Henning zijn oprichters van EU Panel Watch, dat ijvert voor participatie van vrouwen in alle lagen van het maatschappelijk debat. Daaraan vast hangt het Twitter-account @EUPanelWatch.  In Nederland is er het initiatief: ZegNeeTegenHetMannePanel. Dat doet precies wat het zegt te zijn. Je kunt daar je naam aan verbinden als je het ook zat bent om altijd en overal aan al die tafels maar weer dezelfde witte mannen te zien zitten praten. Er staan gelukkig ook namen van mannen onder. Doe net als Prins Friso: teken die intentieverklaring!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here