Kijk dan Supervrouwen, het is Supermaan!

0
335

Kijk naar buiten en je ziet hem. Wat zeg ik? Je ziet háár: Supermaan. Deze volle maan van 19 februari is namelijk de meest bijzondere van het jaar. De februari volle maan, in de oudheid ook wel de hongermaan of sneeuwmaan genoemd, is de ‘grootste’ volle maan van het jaar. De afstand tussen maan en aarde is dan namelijk het kleinst.

Nummer 2 van 3
Doorgaans is dit zo tussen de 357.000 km en 406.000 km, gemiddeld 384.450 km. De kortst mogelijke afstand bedraagt 356.400 km, nu dus, vanwege de elliptische baan van de maan rond de aarde. Dit jaar hebben we 3 supermanen. De eerste hebben we gehad in januari en viel samen met de maansverduistering. Vanavond staat de 2e te stralen en in maart volgt nog een 3e.

Maanstonde
De maan en de maanstonde van een vrouw hebben alles met elkaar te maken. Een maancyclus duurt net zo lang als een vrouwelijke cyclus, namelijk 28 dagen, voor ons op aarde merkbaar als 29,5 dagen. Op verschillende plaatsen ter wereld en in verschillende tijden wordt de volle maan geassocieerd met de ovulatie en de donkere maan met de menstruatie. Als de maan enkele dagen verdween, zei men vroeger dat de maan menstrueerde. Sommige vrouwen merken nog steeds dat zij ongesteld worden met volle maan of juist met donkere/nieuwe maan, en niet tijdens de halve manen.

M(a)anisch
Legenden vertellen dat alle vrouwen van een stam samen ovuleerden, tegelijkertijd en opgaand met de cyclus van de maan. Experimenten hebben aangetoond dat vrouwen met een onregelmatige cyclus dit kunnen reguleren door te slapen met een zacht licht in hun slaapkamer gedurende de 14e, 15e en 16e nacht na hun maanstonde. Of natuurlijk door het licht van de volle maan binnen te laten schijnen. Na een paar maanden begint hun cyclus zich hierop af te stemmen. Dit noemt met het Dewan effect: er blijkt een relatie te zijn tussen maanlicht en de menstruatie. Misschien verklaart dit waarom vrouwen vroeger naar buiten gingen om tegen de volle maan te praten als ze problemen hadden. Ze werden dan weliswaar maanziek (manisch) genoemd. Afijn: ik stuiter namelijk wel altijd door het leven en dus ook door mijn bed heen met volle maan. Straks maar even ‘zennen’ dus.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here