Help vrijdag mee om Wikipedia te verwijven!

0
537

Van 1001 Nederlandse vrouwen die belangrijk waren voor de Nederlandse geschiedenis staat slechts eenderde op Wikipedia. Aangezien Wikipedia een veel geraadpleegde bron is, is het belangrijk om die veelzijdiger te maken en ook de vrouwen die een rol in de vaderlandse, dan wel moederlandse, geschiedenis hebben gespeeld, hun plek op Wikipedia te geven.

Vrouwenlemma’s
Eén andere oorzaak dat er zo weinig vrouwen-lemma’s zijn, is dat van de vrijwilligers die de digitale encyclopedie maken en bewerken, wereldwijd slechts 10% vrouw is. Het Wikiproject Gendergap wil die genderkloof ook in het Nederlandse taalgebied verkleinen.

Bij de bron(nen)
In de bibliotheek van Atria zijn veel bronnen met informatie over allerlei onderwerpen. Iedere 3e vrijdag in de maand is er daarom daar een schrijfmiddag. Vrijwilligers van Wikimedia Nederland zijn aanwezig om te helpen. De WikiVrijdag wordt georganiseerd door de Gendergap Werkgroep van Wikimedia in samenwerking met Atria.

Mensenrechtenactivistes
Vrijdag is het weer een WikiVrijdag en wordt er o.a. geschreven over vrouwelijke mensenrechtenactivisten. Bijvoorbeeld over Şebnem Korur Fincancı, Travis Alabanza, Supinya Klangnarong, Hortence Lougué, Aura Lolita Chavez of over een vrouw waarvan jij vindt dat zij hoognodig op Wiki moet.

Praktische info
Vrijdag 22 februari 2019 van 13.00 – 16.00 uur, in de bibliotheek van Atria, Vijzelstraat 20, 1017 HK Amsterdam
Neem – indien mogelijk – een laptop mee als je komt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here