De orgasmekloof: ‘Hou je bek en bef me’ (NSFW)

0
756

“De mens was al op de maan geland, vloog in Concordes 2x sneller dan het geluid over de oceaan en verkende met de Hubble-telescoop de ruimte vóór iemand de moeite nam te bekijken hoe het vrouwelijk geslachtsorgaan precies in elkaar steekt.” Aldus schrijver en journalist Emma Curvers van de Volkskrant. Pas in 1998 ontdekte men dat de clitoris niet enkel een speldenknopje is, maar een voor het grootste gedeelte inwendig orgaan ter grote van een vuist. Het is een algemeen bekend feit dat mannen (95%) tijdens heteroseks vaker klaarkomen dan vrouwen (66%). Er is sprake van een orgasmekloof. Minder vaak klaarkomen, minder plezier, meer pijn……

Bef me!
“Hé Merel. Wel even slikken, hoor. Die titel van je nieuwe hit”, reageert de vader van zangeres Merel Baldés (bekend als Merol) als hij de aankondiging ziet van haar nieuwe single: ‘Hou je bek en bef me’. “Maar het lieve is”, vertelt ze aan dagblad TROUW, “Een dag later deelde hij het nummer vól trots op Facebook.” In de eerste (afgelopen week) behaalde het nummer reeds 3,5 miljoen streams. Een gevoelig onderwerp, mooi dat jonge vrouwen op de bres springen voor hun eigen genot.

Vaginale orgasmes
Dat vindt ook seksuologe Ellen Laan. Nog een verontrustend getal: 1 op de 10 vrouwen heeft pijn bij de penetratie. Een ‘epidemie’ die om actie vraagt, volgens de hoogleraar seksuologie. Ook zij ziet de orgasmekloof in haar praktijk. “Vrouwen moeten om dat gat te sluiten wel stoppen met het accepteren van seks die voor hen niet plezierig is. Nu wil ik niet beweren dat je alleen maar goede seks hebt als het eindigt met een orgasme, maar de omvang van de groep vrouwen die nu accepteert dat seks eindigt met het orgasme van hun partner zonder dat ze zelf zijn klaar gekomen, is bizar groot. Al helemaal als seksueel plezier het enige doel is van de ontmoeting, is dat onbegrijpelijk”, zegt zij daarover in een interview met OneWorld.

Penis ongeschikt
Wat dat aangaat geeft zij zangeres Merol groot gelijk. “De penis is minder geschikt voor vrouwen om een orgasme te krijgen. Daar heb je handen en een tong voor nodig.” Ellen Laan heeft ook een advies aan artsen. Er moet meer aandacht komen voor het seksueel welbevinden van vrouwen. “Hiermee bedoel ik dat de vraag ‘heeft u nog plezier aan seks?’ veel vaker gesteld mag worden. Veel oncologen vinden het spannend om dit ter sprake te brengen, terwijl patiënten dit wel willen bespreken. We weten uit onderzoek dat vrouwen en mannen die kanker hebben gehad vaak nog na 10 jaar seksualiteit als een van de grootste levensproblemen ervaren.”

Vrouwen eisen orgasme
In de jaren ’70 van de vorige eeuw was 1 van de keuzes van feministes ‘Wij vrouwen eisen’. Het ging toen met name over zelfbeschikkingsrecht, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus. De jonge vrouwen van nu bedoelen met ‘wij vrouwen eisen’ ook hún seksueel welbevinden. En hoewel veel vrouwen moeite zullen hebben met de nogal expliciete tekst van ‘Hou je bek en bef me’ is het op zich een seksuele revolutie 2.0. Want de eerste ~die van voorbehoedsmiddelen en vrije seks’ heeft vooral in het voordeel gewerkt van mannen. Zij hoefden zich immers niet meer druk te maken over consequenties van hun gedrag.

Weg met schaamtecultuur
Prof. Ellen Laan was net als een paar schrijfsters van het boek ‘V’ deze week bij JINEK aangeschoven: Mariah Mansvelt Beck, Emma Curvers, Meredith Greer, Sarah van Binsbergen, Bregje Hofstede, Persis Bekkering, Tineke Kuipers zijn 7 ervaringsdeskundigen schrijven over alles wat je moet weten over de vulva. Van menstruatiemanagement tot wat je kunt verwachten van de overgang: om te empoweren en het vrouwelijk lichaam nou eindelijk eens echt op de kaart te zetten. Zodat je gesprekken durft aan te gaan met vriendinnen, partner of huisarts. ‘We hebben dit boek gemaakt om een einde te maken aan de schaamtecultuur en de onzekerheden die die met zich meebrengt’, aldus de maaksters.

Boven de 18
Merols ‘Hou Je Bek En Bef Me’. De titel van het nummer spreekt natuurlijk al lekker tot de verbeelding, maar ook de videoclip heeft heel wat losgemaakt bij de mensen. Daarom heeft YouTube er nu een leeftijdsgrens aan gehangen! Terwijl die kennis over vagina, vulva en clitoris natuurlijk al veel eerder gedeeld moet worden. De videoclip van Merol die uitkwam op Valentijnsdag maakt in elk geval alvast de tongen los. De video zou ‘gevaarlijke of gewelddadige handelingen bevatten’. Ook zou het drugsgebruik, minderjarige die roken of bomb making laten zien. “Maar dat zit er allemaal niet in. Alle befposities zijn zelfs per ongeluk!?”, zegt Merol herself. “Er zit gewoon iemand piano te spelen. En die andere dude is gewoon op zoek naar de parkeerkaart.”

Tegen de rand of over de rand?
De titel is en blijft natuurlijk lastig. Qua gelijkwaardigheid: ‘Hou je bek en pijp me’ uit de mond van een mannelijke zanger, verdient geen prijs bij mij, maar is bij hip hop en rap aan de orde van de dag. Met dat om te draaien legt deze Merol wel de vinger op de zere / lekkere plek. Zij maakt de orgasmekloof op eigentijdse wijze bespreekbaar. Afijn: oordeel zelf….

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here