De reboot van Cagney & Lacey en het succes van andere vrouwelijke TV-detectives

0
705

Vorig jaar kondigde CBS aan dat er een reboot komt van ‘Cagney & Lacey’. Dat was prachtig en bijzonder in de jaren 80.  Inmiddels zijn we er gelukkig vertrouwd mee geraakt dat vrouwen ook keien zijn in het oplossen van misdaad. Via de CSI-series, maar meer nog door series ‘The Bridge’, ‘Prime Suspect’, ‘The Killing’ en last but not least het illustere vrouwenduo ‘Scott & Bailey’. Hoewel ik misdaad op TV slecht verdraag (ik kijk nooit naar Opsporing Verzocht of Peter R. de Vries: ik word er depri van), mag ik graag naar politieseries kijken. Zeker als er, zoals in de hierbovengenoemde titels, ook de persoonlijke verhalen van de hoofdrolspelers doorheen geweven zitten. Wat dat betreft markeren Cagney & Lacey uit de jaren ’80 een keerpunt…..

Lady Cops
Qua populariteit ging deze serie gelijk op met ‘Miami Vice’, die in dezelfde periode op tv te zien was en een typisch mannelijk ‘Jong, snel en wild’-gehalte had. Christine Cagney en Mary Beth Lacey kregen met andere koek te maken. Het was klip en klaar dat de actrices Sharon Gless (Cagney) en Tyne Daiy (Lacey) taboedoorbrekend waren. In die tijd werden hoofdrollen zelden door vrouwen gespeeld, en als het al gebeurde, dan ging het om vaker om ‘de vrouw van’ of ‘het maatje van’.

Carrierevrouw en moeder
De Amerikaanse politieserie werd van 1982 tot 1988 uitgezonden op televisie, in Nederland door de VARA. Ook qua onderwerpkeuze was de serie anders. Ze kwamen zelfs in opspraak door een aflevering over een bom die in een abortuskliniek ontploft en door een aflevering over rassenrellen. Plaats van handeling: New York, Manhattan zelfs: een van ouds door mannen gedomineerde werkomgeving. Naarmate het verhaal zich verder ontwikkelt, wordt de onderlinge band tussen de 2 protagonisten sterker. Iets wat je (30 jaar later inmiddels) ook ziet in de Britse serie ‘Scott & Bailey’. Net als in de ‘moeder der vrouwen-detectives’ is de ene agente een pure carrierevrouw en de andere een vrouw die haar drukke werk combineert met een gezinsleven. Momenteel staan de 5 gemaakte seizoenen op de NPO-player. Een heuse aanrader om met de hele familie naar te kijken.

Reboot
Sarah Drew en Michelle Hurd gaan in de reboot respectievelijk Christine Cagney en Mary Beth Lacey spelen. De originele cast sleepte in de jaren ’80 heel wat Emmy’s weg. Een reboot is altijd minder dan het origineel, maar dat betekent niet dat ik niet nieuwsgierig ben naar het eindresultaat, later dit jaar. De originele versie is overigens nog steeds op DVD verkrijgbaar en her en der ook te streamen. Ach de jaren 80, wat waren ze toch prachtig. Vooral achteraf! En wat duurden de intro’s nog enorm lang. Check onderstaande maar eens……

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here