Leuk Binnen Komen! met de tassen van Maureen Mazurel

0
680

“Ik zie vaak vrouwen met van die oude, gekreukte linnen tasjes langs mijn kraam lopen en dan denk ik: dat kan zoveel beter,” zei Maureen Mazurel toen ik haar interviewde. Schuldbewust gaf ik toe dat ik zelf ook deel uitmaak van de gekreukte linnen tasjesclub en dat dit inderdaad niet altijd de meest flatteuze optie is. De vraag die nu rijst is natuurlijk: hoe kan het dan wel “zoveel beter”? Gelukkig is het antwoord op deze vraag heel simpel, namelijk met de tassen van Maureen’s Leuk Binnen Komen!.

Juten tassen  

Alle tassen van Leuk Binnen Komen! zijn gemaakt van jute en door Maureen bekleed met welke stof je dan ook kunt bedenken. “Het is allemaal begonnen als een soort grapje,” vertelt Maureen. “Ik gebruikte zelf altijd de duurzame shoppers van de Deen en de Appie. Het waren lelijke tassen, maar ze waren wel duurzaam. Toen ik een keer wat stof over had, heb ik de lelijke tassen hiermee bekleed.” Dat het op deze manier inzetten van overgebleven stof uiteindelijk zou leiden tot een tassenbedrijf, had Maureen op dat moment waarschijnlijk niet kunnen denken. Toen iemand haar echter op straat aansprak en informeerde naar de tas die ze droeg, was dit het begin van nog meer met stof beklede juten tassen, die ze eerst via Facebook, later op Ladies Nights en markten en uiteindelijk via haar eigen website verkocht.

Minder plastic

Het duurzame karakter van de tassen van Leuk Binnen Komen!, dragen bij aan een van Maureens grootste ambities: het verminderen van plastic. “Plastic is een van de grootste vervuilers,” stelt ze. “We moeten van het plastic af en meer nadenken over duurzaamheid.” Haar uiteindelijke doel is dan ook om er, onder andere met behulp van haar duurzame tassen, voor te zorgen dat uiteindelijk niemand meer met een plastic tas loopt. En hoe kan dat beter dan door duurzaam en modieus te combineren in één praktisch fashionitem?

Alle soorten en maten

De eerste tassen van Leuk Binnen Komen! hadden het formaat van een shopper. Dit komt ongeveer overeen met het formaat van een kleine boodschappentas. Ik ben zelf in het bezit van een dergelijke shopper en gebruik hem vooral om mijn – onhandig grote en daarom in bijna geen enkele tas passende – laptop in te vervoeren. De shopper die ik nu gebruik is echter ruim genoeg om naast mijn laptop ook nog andere dingen mee te kunnen nemen is door de stoffen bekleding in giraffenprint geen saaie juten boodschappentas meer, maar een stijlvolle tas die ik vol trots op de universiteit kan showen.

Voor mij heeft de shopper dus een ideale grootte, maar als je liever een iets kleiner formaat hebt, is dat ook mogelijk. Maureen heeft het assortiment van Leuk Binnen Komen! namelijk inmiddels uitgebreid met kleine tassen en middelgrote tassen. Dit is echter nog niet alles. Er zijn namelijk ook make-uptasjes, festivaltasjes, portemonnees, brillenhoesjes en zelfs tablethoezen te koop. Al deze verschillende soorten duurzame hoezen en tassen kunnen met veel verschillende soorten stoffen in diverse printjes worden bekleed. Omdat Maureen alle tassen zelf ontwerpt en met de hand bekleedt, kan zij veel verzoeken die afwijken van het vaste assortiment toch proberen in te willigen. “Als iemand iets vraagt kan ik altijd kijken,” merkt ze opgewekt op. “En vaak lukt het wel. Bijna alles kan.”

Unieke producten

Volgens Maureen is het feit dat zij haar producten zelf maakt een van de sterkte punten van Leuk Binnen Komen!. “Mensen zijn vaak verbaasd als ze horen dat ik het zelf maak, maar ze vinden het vaak een fijn idee dat de tassen niet ergens in een fabriek ver weg zijn gemaakt.” Bovendien zijn haar tassen uniek. “Wanneer vrouwen zichzelf in de spiegel op de markt zien, zien ze het verschil tussen wat ze bij zich hebben en de nieuwe tas. Als ze zo’n tas één keer hebben gezien,  willen ze hem gelijk, dat zie je aan hun blik. Zelfs mannen herkennen de tassen van veraf, en dat zegt wat!,” vertelt Maureen lachend.

Bijzondere opdrachten

De flexibiliteit die Maureen creëert door haar tassen zelf te bekleden, maakt het ook mogelijk om bijzondere opdrachten te kunnen aannemen. Zo kan zij mensen bijvoorbeeld helpen producten te creëren die een grote emotionele waarde hebben. “Op een gegeven moment werd ik benaderd door een vrouw die een tas wilde hebben met daarop de stof van twee colberts van haar overleden man,” vertelt Maureen. “Dat was wel even een uitdaging, want je kunt natuurlijk niet “misknippen”, omdat je maar een beperkte hoeveelheid stof hebt. Maar uiteindelijk is het gelukt.”

Leuk Binnen Komen!

Ik kan me heel goed voorstellen dat je je na dit hele verhaal over Leuk Binnen Komen afvraagt waar deze naam eigenlijk vandaan komt. Ik vroeg me dit in ieder geval wel af en vroeg het Maureen. “De naam Leuk Binnen Komen! staat er eigenlijk voor dat je overal veel leuker binnenkomt met zo’n duurzame tas aan je arm”, luidde haar antwoord. En daar valt eigenlijk niet echt iets tegenin te brengen, toch?

Doen wat je leuk vindt en overtuigd zijn van jezelf en je producten

“Het is vooral belangrijk om niet zo gauw op te geven en je moet zelf helemaal staan achter wat je doet. Je moet het echt leuk vinden, want anders werkt het niet,” stelt Maureen. “Ik doe nu voor het eerst in mijn leven iets wat ik echt leuk vind. Voor ik begon met Leuk Binnen Komen!, maakte ik al kussens voor mijn kinderen. Mijn zoon merkte dat ik er plezier in had en het goed kon en zei “hier moet je iets mee gaan doen!””. Ook overtuiging staat bij Maureen hoog in het vaandel. “Een van de kwaliteiten die een vrouw voor mij tot supervrouw maakt is dat zij overtuigd moet zijn van zichzelf en van de producten die zij maakt. Hiervoor is het nodig om in jezelf te geloven en je niet zomaar uit het veld te laten staan. Ik vind het bewonderenswaardig als mensen obstakels overwinnen en ondanks tegenslagen overeind blijven.”

Maureen vertelde mij tijdens het interview verder dat een man tegen haar heeft gezegd: “Dat je met al die miljoenen tassen in de wereld je nog weet te onderscheiden” en dat dat toch wel het mooiste compliment is dat je kunt krijgen. Ik ben het daar helemaal mee eens en wat mij betreft mag Maureen dit compliment verdiend in haar zak steken.

Ben je zelf benieuwd geworden naar de duurzame producten van Leuk Binnen Komen!, neem dan vooral een kijkje op de website: www.leukbinnenkomen.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here