Erfenis Els Borst haalt kankermedicijn terug op de markt

0
401
Els Borst Netwerk

De nalatenschap van Els Borst heeft een prachtige en passende bestemming gekregen. Haar familie zet de erfenis van de oud-minister in om een kankermedicijn terug naar Nederland te halen. Met het geld heeft haar schoonzoon, chemicus Sjaak Neefjes, in India een productielijn opgezet. Het gaat om het middel aclarubicine, een chemokuur tegen acute myeloïde leukemie. Het verdween een aantal jaar geleden van de Europese markt nadat het patent was verlopen.

Herdacht om haar leven
Zo meldt de Volkskrant. Sjaak Neefjes noemt het project een mooie manier om zijn schoonmoeder te eren. “Wat er is gebeurd kunnen we niet veranderen, maar wij willen niet dat ze wordt herinnerd om haar dood. Ze moet worden herdacht om wat ze in haar leven heeft gedaan, niet om hoe ze is geëindigd. Daarom gebruiken we haar geld om een medicijn terug te brengen naar de patiënt.”

Arts, bestuurder, minister
Voormalig D66 minister van Volksgezondheid en minister van Staat Els Borst werd in 2014 vermoord door een zwaar verwarde man. Dader Bart van U kreeg 8 jaar cel en tbs voor de moord op haar en zijn zus. Els Borst werd geboren op 22 maart 1932 in Amsterdam. Na haar medicijnenstudie en promotie geneeskunde aan de Universiteit van Amsterdam, met een deel kindergeneeskunde en een deel immunothematologie, begint ze aan een carrière als kinderarts. Later wordt ze hoogleraar, directeur van het Universiteitsziekenhuis van Utrecht en vicevoorzitter van de Gezondheidsraad. In 1994 wordt ze minister van Volksgezondheid in het eerste paarse (VVD-PvdA-D66) kabinet. Ze vertegenwoordigt D66, waarvan ze vanaf de oprichting lid was.

Het is een meisje
Bij de verkiezingen van 1998 was Els Borst lijsttrekker voor D66. Door Hans van Mierlo werd ze aangekondigd met de woorden: “Het is een meisje en we noemen haar Els”. In het daarop volgende kabinet Kok II is ze weer minister van Volksgezondheid. Als politica maakte Borst zich hard voor medisch-ethische kwesties rond drugsbeleid, tabaksontmoediging, euthanasie, embryo-onderzoek, voeding en alcoholgebruik. En ze was een groot voorstander van meer vrouwen op belangrijke posten. Van haar is de inmiddels gevleugelde uitspraak: ‘De politiek is te belangrijk om alleen aan mannen over te laten’. Els Borst werd eind 2012 bij Koninklijk Besluit benoemd tot minister van Staat. In datzelfde jaar ontving ze de Aletta Jacobs Prijs.

Impact medicijn
De ziekte myeloïde leukemie werd vorig jaar bij 750 Nederlanders vastgesteld. Het medicijn werd in China nog wel gemaakt, maar omdat niet kon worden aangetoond dat de productie volgens Europese eisen verloopt, mocht dat niet worden gebruikt. De nieuwe variant moet eind deze zomer naar Nederland komen, voor een landelijke test bij academische ziekenhuizen. KWF-directeur Falkenburg reageert enthousiast. Volgens hem kan het een grote impact hebben, omdat het middel minder bijwerkingen heeft. Het fonds steekt zelf € 1,2 miljoen in het onderzoek naar het medicijn.

In de geest van Els
Volgens schoonzoon Neefjes zette Els Borst zich als arts en later als minister volledig in voor kankerpatiënten. Hij weet niet of het geld dat is geïnvesteerd terug verdiend gaat worden, maar daar gaat het de familie niet om. “Wij vinden dit passen bij onze herinnering aan haar.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here