Christine Lagarde: ‘Met meer vrouwen op de werkvloer krijgt de economie een boost van wel 35%’

0
331

Bedrijven waar veel vrouwen werken, zijn anders dan die worden gedomineerd door mannen. Zo blijkt ook uit onderzoek van het Internationaal Monetair Fonds. Een meltdown van de banken, zoals die in 2008, zou niet voorgevallen zijn als er meer vrouwen in de sector hadden gewerkt. “Wat we ontdekten is dat met meer vrouwen, de kapitaalbuffers van de banken groter zijn, het aantal niet-renderende leningen kleiner en de risico-indexen lager. Aldus niemand minder dan Christine Lagarde.

Scandinavische landen vormen voorbeeld
Als bewijsmateriaal voegt de IMF-voorzitter aan dat landen die hoog scoren op het gebied van gendergelijkheid, zoals IJsland, Noorwegen en Zweden, profiteren van een snellere groei en een sterkere economie. Het profijt voor de economie van een land is zeker 35% bij meer gendergelijkheid op de werkvloer, aldus de topvrouw in een interview met The Guardian, dat de Internationale Vrouwendag van 8 maart omlijst.

Gendergeweld
“Ik heb #MeToo niet zien aankomen, maar ik verwelkom het inmens. Seksuele intimidatie komt nu aan de oppervlakte. Geweld tegen vrouwen is nog steeds een enorm probleem en dan hebben we het niet alleen over lage lonen-landen. Het komt in alle samenlevingen voor en het moet bediscussieerd, geadresseerd en verslagen worden. Er overkomt vrouwen een hoop narigheid.”

Ik ben te oud en te lang van stuk
Ze voegt voorts toe dat het veelvoorkomend seksisme in haar werkomgeving haarzelf niet treft. “Ik ben te oud en te lang van stuk”, grapt de 63-jarige. “Maar ik constateer bij meetings die ik voorzit, waar meestal minder vrouwen dan mannen aanwezig zijn, dat de oplettendheid van mannen daalt wanneer een vrouw het woord voert.”

Mannenfeminisme
Christine Lagarde benadrukt dat mannen op dit gebied net zoveel verantwoordelijkheid hebben als vrouwen. “Feminist zijn is niet alleen voorbehouden aan vrouwen. Ik ken genoeg mannen die het zijn en die elke vorm van discriminatie helpen te bestrijden.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here