Famke Louise heerlijk schaamteloos met okselhaar op cover van LINDA.meiden

0
3510

De eerste maand van dit jaar was door een aantal vooruitstrevenden reeds omgedoopt tot #Januhairy. Wereldwijd besloten vele vrouwen dat het stigma op hun lichaamshaar maar eens klaar moest zijn en zij lieten dus in januari hun begroeiing onder oksels, op en tussen de benen, of waar dan ook op hun lijf, welig tieren. Zangerse Famke Louise was waarschijnlijk 1 van die vrouwen. Op de cover van de verse LINDA.meiden laat zij het resultaat zien……

Háár dáár??????
“Waarom mag een man wel okselhaar hebben, en is het bij een vrouw vies? Het is gewoon háár en niet meer dan dat”, aldus Famke in het begeleidende interview. Ze wil dan ook graag laten zien dat het hebben van okselhaar ‘heel normaal’ is. Toen zij zelf een jaar of 11 was en het voor het eerst kreeg, was ze daar naar eigen zeggen superonzeker over. “Van mijn moeder mocht ik het nog niet wegscheren, maar met gym moest je wel een hemdje zonder mouwen aan. Mijn doelgroep is jonge meiden, die zien mij als hun voorbeeld. Ik wil ze hiermee laten zien: kijk, ik heb het ook, het is heel normaal.”

Tuinbroek-feministen
De 20-jarige zangeres heeft zeker een punt. Als het over okselhaar gaat, zal er altijd wel iemand een opmerking maken over het stereotype beeld van de feministes uit de jaren ’70. Met tuinbroeken en complete oerbossen onder hun armen. Maar inmiddels leven we al jaren in een cultuur van kaalslag. Bij mannen kan het nog wel, hoewel liever ook niet, maar bij vrouwen roept okselhaar dus echt afkeer op.

Kaalslag
Naar aanleiding van de herlancering van hun gamma verzorgende deodoranten en anti-transpiranten, deed verzorgingsmerk Dove  een rondvraag bij 871 Belgische vrouwen over hun oksels. Daaruit bleek dat 90% onthaart, ook al betekent dat voor 40% vaak een geïrriteerde en rode huid. Dat getal schommelt wel naar gelang de leeftijd. Bij jonge meisjes onthaart slechts 1 vrouw op 10 haar oksels nooit, bij 65-plussers stijgt dat naar 4 op 10.

Facts & figures
Zo blijkt eveneens uit onderzoek van de Amerikaanse psychologe Breanne Fahs, waarover gepubliceerd is in ‘Psychology of Women Quarterly’. Vrouwen ervaren het scheren van hun okselhaar als een persoonlijke keuze en een klein ongemak beschouwen en dat ze het idee van lichaamshaar walgelijk vinden. Voor een experiment lieten studenten hun oksel- en beenhaar 10 weken lang groeien en hielden er een dagboek over bij.

Lelijk, vuil, onverzorgd
Ze bleken zich gedurende het experiment lelijk, vuil en onverzorgd te voelen en werden daar ook meermaals op gewezen door partners, vrienden en familieleden. Volgens Fahs laat dit het alomtegenwoordige seksisme in onze maatschappij zien. De scheerdwang van vrouwen zou bewijzen dat zij zich patriarchale idealen over vrouwelijkheid eigen hebben gemaakt.

En de mannen dan?
Maar volgens Lisa Miller van New York Magazine zijn er betere verklaringen. Hygiëne is een factor, omdat bacteriën zich sneller verspreiden in ongewassen haar, dat op termijn hevig kan stinken. Dit kan echter niet de belangrijkste reden zijn. Het is immers wel cultureel geaccepteerd voor mannen om hun okselhaar te laten groeien en dagelijks douchen is in het Westen gebruikelijk.

Het nut van okselhaar
Mensen verloren volgens Miller gedurende hun vroege evolutie hun huidhaar vanwege van 2 redenen: het was te warm op de Afrikaanse vlaktes en het haar is een broeihaard voor bacteriën. Okselhaar verdween juist niet omdat het bescherming biedt tegen pijnlijke wrijving tussen arm en borstkas, maar onze afkeer voor het haar heeft wel doorgezet. Het haar onder armen in in de schaamstreek verspreidt feromonen met individuele geurtjes, die bedoeld zijn om aanwezigheid, beschikbaarheid en vruchtbaarheid te signaleren. Lichaamsgeur speelt altijd vroeger een cruciale rol bij seksuele selectie.

Het nut van schaamhaar
Verder verspreidt het feromonen die een cruciale rol spelen bij de seksuele selectie. De gedachte aan seks wekt echter zowel verlangen als afkeer op omdat het herinnert aan hoe gevaarlijk seks wel kan zijn. Want met de verkeerde persoon kan het dodelijk zijn in verband met de genen van het nageslacht. Door onvruchtbaarheid en ziekte bijvoorbeeld.

Seks
“Okselhaar signaleert seks, omdat het groeit gedurende de puberteit, omdat het één van de eerste tekenen is van volwassenheid en vruchtbaarheid en omdat het seksuele geurtjes verspreidt. Dit herinnert mensen aan het gevaar van seks, wat hen er afkerig van maakt en verklaart waarom we het wegscheren. Het rudimentaire haar staat haaks op de westerse idee van seks als iets leuks, aangenaams, onschuldigs en ongevaarlijks.”

Echte kunst
6 jaar lang fotografeerde Ben Hopper vrouwen voor zijn reeks ‘Natural Beauty’. Hij ging daarbij telkens op zoek naar kandidaten die wat weg hadden van modellen of actrices en vroeg hen hun okselhaar te laten groeien. Uiteindelijk werd de reeks in 2014 voor het eerst uitgegeven, maar die overspoelt nu weer het internet en de foto’s worden opnieuw volop gedeeld. Hij deelde daarom op zijn Instagram nog eens alle foto’s, dit keer met een motivatie van de modellen erbij.

Lekker
Zelf geeft Ben toe dat hij een fan is van vrouwen met okselhaar. “Ik vind het aantrekkelijk en vind het een leuke look”, vertelt hij in een interview met Metro.co.uk. Maar er schuilt ook meer achter. “Het hele idee erachter, is dat ik het systeem gebruik om het naar de knoppen te helpen. Het feit dat de vrouwen er uitzien zoals modellen, maakt namelijk dat de mensen niet verwachten dat ze plots ook okselhaar blijken te hebben. Daardoor staan ze er meer voor open om na te denken over hun eigen mening inzake lichaamsbeharing bij vrouwen.”

Okselhaar in de schappen
LINDA.meiden ‘MEIDEN AAN DE MACHT’ ligt morgen in de winkel. Met een hoog gehalte sterke, eigenwijze maar vooral feministische vrouwen. Propvol inspiratie. Onder het motto: ‘My body. My voice. My choice’ zo meldt de redactie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here