Koningin Maxima pleit voor vrouwenkrediet, ook in Nederland.

0
318

Dat Koningin Máxima zich inzet voor microkredieten voor vrouwen in ontwikkelingslanden is genoegzaam bekend. Maar sinds 2007 maakt Máxima tevens deel uit van de Raad voor de Microfinanciering, die initiatieven ondersteunt om ook in Nederland beginnende ondernemers een duwtje in de rug te geven. De majesteit ‘herself’ pleit echter toch voor meer vrouwelijke ondernemers die voor een zakelijke lening aankloppen bij Qredits Microfinanciering Nederland. Ze hield haar pleidooi gisteren op het jubileumsymposium van de kredietorganisatie die 10 jaar bestaat.

Econome
Na haar studie economie in haar thuisland Argentinië ging Maxima in New York wonen. Van 1996 tot 1998 was zij vicepresident Latijns-Amerikaanse Institutionele Verkoop bij de bank HSBC James Capel Inc. Aansluitend was zij tot 1999 bij de bank Dresdner Kleinwort Benson vicepresident afdeling Opkomende Markten. Daarna vervulde zij tot haar huwelijk met (dan nog) kroonprins Willem Alexander de functie van vicepresident Institutionele Verkoop bij de Deutsche Bank. De koningin weet dus wel degelijk waar het over gaat.

Meer vrouwen
Zo was zij was 10 jaar geleden nauw bij betrokken bij de oprichting van voornoemde kredietorganisatie. “Zonder uw visie en vasthoudendheid was Qredits er niet geweest”, aldus algemeen directeur Elwin Groeneveld. Máxima benadrukt dat zij hoopt dat er meer vrouwelijke ondernemers in Nederland aan een startkrediet geholpen gaan worden. Ze constateerde dat slechts een derde van de klanten van Qredits vrouw is. “Dat correspondeert niet geheel met de verdeling van talenten in ons land.”

Goed voor iedereen
Ze denkt dat vrouwen meer moeite hebben met het krijgen van financiering voor hun ondernemersplan. Misschien hebben vrouwen niet altijd de juiste netwerken, opperde de vorstin. “Of zijn het vooral mannen die de kredieten verstrekken, het is vast geen onwil.” Ze hoopt dat Qredits meer vrouwen kan helpen met een microkrediet, zodat ze de weg naar het ondernemerschap kunnen vinden. “Dat is goed voor zichzelf en hun families en voor ons allemaal.”

Carabisch
Máxima zag hoe de kredietorganisatie in 10 jaar groeide en de oversteek maakte naar de Caribische eilanden. “Het gaat om veel meer dan geld alleen. Het gaat om zelfvertrouwen, om grip op je leven, om zelfvertrouwen en trots. Om een betere toekomst voor jezelf te realiseren. En soms gaat het nog verder, dan profiteert een hele gemeenschap. Dat heb ik gezien op Sint-Maarten na de orkaan Irma. Ik sprak er een onderneemster van wie de kapsalon was verwoest. Maar met een kleine lening kon ze haar leven weer oppakken.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here