In Myanmar hebben ze niet eens een woord voor vagina

0
188

Iedereen hier in de westerse wereld heeft weleens gehoord van ‘De Vagina Monologen’. Het zij in lacherige, het zij in serieuze zin. De Amerikaanse toneelschrijfster en feministe Eve Ensler (1953) schreef dit toneelstuk in de 90’er jaren nadat ze 200 interviews had afgenomen met vrouwen overal ter wereld, van verschillende leeftijden en uiteenlopende achtergronden. De vrouwen vertelden over hun vagina en alles wat er mee samenhangt: de man/vrouw rol, het eigen lichaam, seks, kinderen krijgen, maar ook seksueel geweld, genitale verminkingen en achterstelling vanwege het vrouw-zijn.

Eve Ensler
10 monologen, 10 verhalen van vrouwen op het podium verteld. In 1996 vindt de eerste uitvoering plaats in New York; daarna doet de mond-tot-mond reclame het werk en wordt de voorstelling niet alleen meer door Eve gedaan, maar komen andere vrouwen ook monologen voordragen. In 2001 vindt een opvoering plaats in Madison Square Garden waar ook Whoopi Goldberg en Melissa Etheridge deelnemen. Meryl Streep, Jane Fonda en andere beroemde vrouwen volgen.

Wereldwijde beweging
‘De Vagina Monologen’ vormen een aanklacht tegen seksueel geweld. ‘Wees trots op jezelf’ is de boodschap. Ondanks kritieken van religieuze organisaties en zelfs van feministische zijde, (het zou te eenzijdig en anti-man zijn) wordt het wereldberoemd. Het leidt tot de oprichting van de wereldwijde organisatie van V-day, die samenvalt met Valentijnsdag.

Nederland
In 2001 is er de eerste Nederlandse uitvoering met uitverkochte zalen! De monologen worden gelezen door vrouwen uit de media, politiek en theater. Willeke Alberti, Noraly Beyer, Corry Brokken, Imca Marina en vele anderen. Onder leiding van Adelheid Roosen wordt in 2004 ‘De Gesluierde Monologen’ gebracht na interviews met vrouwen uit Marokko, Somalië, Irak en Koeweit omtrent hun ervaringen in Nederland.

Myanmar
Vorig jaar pas vonden de eerste opvoeringen plaats in Myanmar, meldt Channel New Asia. Bijzonder, als je weet dat het Birmees niet eens een woord heeft voor de vagina. Het is een verkenningsreis omtrent seksuele gedragingen, het kennen van je lijf en over genitale verminking. Een eye-opener, een openbaring voor voor vrouwen daar.

Yoni
Dr Thet Su Htwe is arts, voorvechtster van gelijke rechten voor vrouwen en richtte in 2018 de organisatie Strong Flowers Sexuality Education op. Zij geeft naast haar werk als huisarts seksuele voorlichting en is bovendien actief in de Myanmar Women’s Self Defense Center. Zij geeft workshops en schroomt niet dingen bij hun naam te noemen. Vagina heet er ‘yoni’ een woord dat stamt uit het Sanskriet.

Verkrachting als oorlogswapen
Al 5 jaar ligt er een wetsvoorstel klaar om ondertekend te worden in Myanmar, maar het schiet maar niet op. ‘De Vagina Monologen’ brengen beweging op gang. Vrouwengroepen doen nu in het hele land verslag van o.a. verkrachting door het leger als oorlogswapen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here