Nee ‘vrouwenquotum’ is geen vies woord, maar broodnodig: Happy Womensday!

0
272

Het woord vrouwenquotum wordt door velen (mannen en vrouwen) nog steeds met een vies gezicht uitgesproken. Of er wordt iets gezegd in de trant van: ‘het is een paardenmiddel, maar misschien kan het helpen’. Terwijl allerlei onderzoeken aangeven dat een diversiteit op de werkvloer een bedrijf of organisatie gezonder maakt. Zowel qua werkwijze, sfeer als qua winst. Daar is dus iedereen gebaat bij. Dat benadrukte IMF voorzitter Christine Lagarde deze week ook nog maar eens. Minister Ingrid van Engelshoven van Emancipatie is teleurgesteld over het feit het maar niet wilopschieten met de vrouwen aan de top van bedrijven. Daarom dat ze voor het eerst de namen van de bedrijven, die op het vlak van diversiteit slecht scoren naar buiten brengt. Dat ze dat vandaag doet, is geen toeval: het is immers Internationale Vrouwendag…….

Naming and shaming
In de wet van 2013 staat voor 2020 een streefcijfer van 30% vrouwen in topfuncties, maar gezien de situatie nu anno 2019 moet er dan een wonder gebeuren. Van Engelshoven heeft daar al eerder haar verontrusting over uitgesproken. Vorig jaar zei ze dat ze desnoods aan ‘naming and shaming’ zou gaan doen en voilà: het is zover.

Harde cijfers
Kennisinstituut Atria heeft vorig jaar de raden van bestuur en de raden van commissarissen van de 200 grootste bedrijven doorgespit en Van Engelshoven heeft de bevindingen nu openbaar gemaakt. Op de lijst staan ook de namen van de bedrijven die het wel goed doen. Degenen die zowel in de RVB als in de RVC het wettige aandeel van 30% niet haalden, zijn ING, KPN, Ahold Delhaize, Randstad en Aegon. Bedrijven die in de top nog helemaal geen vrouwen hebben, zijn o.a. VolkerWessels, Dura Vermeer en Koninklijke Ten Cate.

Het kán dus wel
13 haalden vorig jaar wel het streefcijfer met aan de top van die lijst de ANWB en de Nationale Goede Doelen Loterijen met 66,7% vrouwen in het bestuur en 50% in de RvC. Verder voldeden bijvoorbeeld ook Wolters Kluwer, PostNL en de NS.

Plaatsvervangende schaamte
Van Engelshoven zegt in het AD dat ze met de publicatie van de lijst bij bedrijven ook op dit punt competitiegevoel wil kweken. Ze roept ook personeel en aandeelhouders op de leiding aan te spreken op het tekort aan vrouwen. De minister zou zegt zich dat ze zich ‘knap zou schamen’ wanneer zij de leiding had bij bijvoorbeeld Ahold of ING.

Quotum helpt
Dit najaar volgen waarschijnlijk nieuwe maatregelen. Ingrid van Engelshoven erkent dat het maar de vraag is of er politiek genoeg draagvlak is voor een wettelijk afdwingbaar vrouwenquotum, maar kijkend naar buurland Duitsland is wel duidelijk dat het helpt.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here