Wereldwijd werken vrouwen harder dan mannen

0
363

Nederlandse vrouwen krijgen vaak te horen dat ze ‘te lui’ of ‘te gemakzuchtig’ zijn om een volledige baan op zich te nemen of te gaan voor de top. Dat is ook de reden dat ze vinden en/of dat er van hen verwacht wordt, dat ze thuis (bijna) alle taken op zich nemen. Niet gek dus dat vrouwen veel vaker dan mannen de werk/privé-balans belangrijker vinden. Maar zij kloppen ondertussen wel heel wat meer uren dan mannen…….

Werkezelinnen
Zo blijkt uit een meta-analyse van de ‘MenCare’s State of the World’s Fathers’. Wereldwijd nemen vrouwen nog steeds het meeste werk voor gezin, huis en thuis voor hun rekening. (zie tabel bovenaan bericht) Opgeteld bij hun betaalde arbeid, werken ze in totaal meer uren dan mannen.

Plaats vergaan
Vandaag was ook de uitslag van het onderzoek ‘Opgestaan, plaats vergaan’ van Ans Merens te lezen, dat door het Social Cultureel Planbureau is gepubliceerd. De naamgeving heeft ermee te maken dat in het bedrijfsleven veel meer vrouwen dan mannen op hun carrierepad afhaken. Aan de kwaliteiten van vrouwen ligt het volgens het onderzoek niet, er is eerder sprake van een zogenoemde ‘lekkende pijplijn’. Vrouwen vertrekken namelijk niet vaker uit een topfunctie, maar wel op de route daar naar toe. Ook komen zij na vertrek uit een leidinggevende functie vaker terug in de lagere regionen van een bedrijf of kunnen zij helemaal geen passend werk meer vinden.

Bokito-rotsen
19% van de topfuncties in het bedrijfsleven wordt bekleed door vrouwen. In de non-profit sector is dit hoger, namelijk tussen de 25% en 40%. Vrouwen vertrekken vaker omdat hun ambities niet op dezelfde manier worden gezien als die bij hun mannelijke collega’s. Ook een competitieve en kille bedrijfscultuur en lange werkweken spreken vrouwen minder aan. Onder management trainees stromen jonge vrouwen dan ook eerder uit dan mannen.

Dubbele standaard
Wanneer het aandeel vrouwen op de werkvloer minder dan 20% is, ontstaat er nog een extra probleem. De minderheid dient zich aan te passen aan de (masculiene) meerderheid. Fouten die vrouwen maken, worden in dit soort gevallen vaak niet persoonlijk opgevat, maar toegeschreven aan ‘werkende vrouwen’ in het algemeen. Oftewel: pre-occupatie. Bij evaluaties is er ook vaak die dubbele standaard, waardoor vrouwen slechter scoren in beoordelingsrondes. Dat op zich zorgt vaak al voor meer stress en dus meer lichamelijke en psychische klachten voor vrouwen.

Horden lopen
Veel losse treden op de cariereladder van vrouwen dus. Hieruit vallen dus 2 dingen te leren. Gemengde teams zorgen op alle vlakken voor een betere balans en de vrouwen die ondanks hobbels en bobbels toch de top hebben weten te bereiken, zijn nimmer de zogenaamde excuustruzen, maar veel eerder de bikkelende harde werkers.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here