Julie Douib is al de 30ste Française die dit jaar (!!) door haar man is vermoord

0
265

Duizenden mensen zijn in Frankrijk de straat op gegaan na de moord op Julie Douib door haar ex-man. Julie alarmeerde de politie menigmaal, maar vond geen gehoor. Ze is al de 30ste vrouw die in dit jaar, dat nog geen 3 maanden oud is, is vermoord in Frankrijk. Om de andere dag is het ‘raak’. En dat zijn de Fransen nu behoorlijk zat en dat laten ze gelukkig weten ook…….

Voorbedachte rade
Julie laat 2 zoontjes van 8 en 10 jaar achter. Ze scheidde vorig jaar van man Bruno (43) en woonde sindsdien in een appartement op Corsica. Zondag 3 maart jongstleden rond 11.00 uur ’s ochtends stond Bruno plots bij Julie voor de deur. Met een vuurwapen. Voorbedachte rade dus. De buren hoorden ‘2 knallen en een schreeuw’. Julie werd vol in haar buik geraakt en overleed kort erna aan haar verwondingen. Haar wraakzuchtige ex gaf zich aan bij de politie. Een verhaal zoals er dus duizenden zijn in Frankrijk; een heuse femicide.

Vermoorde vrouwen krijgen een gezicht
Dat blijkt uit onderzoek van het feministisch collectief ‘Féminicides par compagnons ou ex’. Met een team van 20 vrijwilligers doorzoeken ze dagelijks de landelijke en lokale pers op vrouwenmoorden. Die publiceren ze op hun Facebookpagina, voorzien van een foto van het slachtoffer en de trieste geschiedenis. Daarmee willen ze de gedode vrouwen een gezicht geven. “Zo voorkom je dat ze anoniem verdwijnen in jaarlijkse moordcijfers en -statistieken waar niemand zich meer over opwindt”, schrijft het collectief op haar website.

Crime passionel?
Vrouwenmoord door (ex)partners moet serieuzer worden aangepakt, vinden ze. Nu wordt de ‘huiselijke sfeer’ juist als een verzachtende omstandigheid aangevoerd, als een man zijn (ex-) vrouw mishandelt of vermoord. Ook in de Nederlandse taal heeft het woord ‘huiselijk’ een veel te vriendelijke klank en wordt steeds vaker gekozen voor de term ‘partnergeweld. In het Frans wordt het vaak als ‘crime passionel’ betiteld, wat uiteraard ook veel te romantisch klinkt. “Het zijn vrouwen die worden vermoord door gefrustreerde mannen die denken dat ze daar het recht toe hebben”, aldus ‘Féminicides par compagnons ou ex’.

De gevaarlijkste man is je eigen man
En dan is is Frankrijk is ook nog niet eens de ‘koploper’ in Europa. In absolute aantallen vallen er meer dodelijke slachtoffers in ons buurland Duitsland en procentsgewijs lopen vrouwen op Malta het meeste risico, blijkt uit cijfers van het European Centre for Gender Equality (EIGE). De gevaarlijkste man in het leven van een vrouw? Haar (ex-) partner! Wrang, maar waar.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here