Greta Thunberg is pas 16 jaar en spreekt met alle wereldleiders

0
494

Greta Thunberg, die gisteren de VN toesprak is pas 16 jaar en nu al wereldberoemd. En ze heeft niet eens ‘The Voice’ gewonnen of een wereldrecord verbeterd. Nee, Greta is een jonge vrouw met idealen en doorzettingsvermogen. De Zweedse werd vorig jaar op haar 15e bekend toen ze besloot om na de zomervakantie tot aan de Zweedse parlementsverkiezingen van 9 september 2018 elke schooldag te staken en met een spandoek buiten het parlement post te vatten om aandacht te vragen voor de gevolgen van de klimaatverandering. Na de verkiezingen staakte ze nog iedere vrijdag. “Ik doe dat tot de politici de voorwaarden van het ‘Akkoord van Parijs’ gaan naleven”, aldus Greta in The Guardian. Zij was het rolmodel voor al die klimaatacties van scholieren (Spijbelen voor het klimaat) in Nederland, België, Duitsland en Zwitserland, in januari van dit jaar……

Vrouw van het Jaar
Greta is de dochter van operazangeres Malena Ernman en acteur Svante Thunberg. Ze was al jong geïnteresseerd in milieu en wetenschap, is dol op dieren en overtuigde haar gezinsleden ervan een duurzamer levensstijl aan te nemen. Greta werd opgemerkt door Zweedse en buitenlandse media. Ze werd in haar land uitgeroepen tot ‘de vrouw van het jaar’ door de 2 bekendste kranten van Zweden, namelijk Aftonbladet en Expressen. Vorige week kwam daar een heuse nominatie bij voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Wereldleiders: net kleine kinderen
Tijdens een actie van burgerlijke ongehoorzaamheid voor het Britse parlement op 31 oktober 2018, georganiseerd door Extinction Rebellion, had Greta het over ‘een uitzonderlijke en dringende crisis die nooit als zodanig is erkend’ en dat ‘onze leiders allemaal als kleine kinderen handelen’. Op een TED-conferentie van 24 november in Stockholm wist ze te melden: “We hebben al 30 jaar lang pep-talk en positieve praatjes aangehoord. Sorry, maar dat is zinloos. Als het had geholpen, dan waren de hoeveelheid kwalijke uitstoot reeds gedaald en dat is bepaald niet het geval.”

Met de trein
Op de Klimaatconferentie van Katowice 2018 waste de tiener de huidige wereldleiders de oren. “De toekomst van kinderen wordt voor hun ogen gestolen.” EN: “Jullie zijn niet volwassen genoeg om de waarheid te vertellen. Zelfs die last laten jullie aan ons kinderen over.” Ook was ze in januari van dit jaar als spreker (!!!) aanwezig op het World Economic Forum in Davos. Greta koos voor een 32 uur durende treinreis, de meeste anderen kwamen er in hun privé jets naar toe, 1500 in totaal.

Volle agenda
Op 21 februari jongstleden kwam Greta Thunberg naar Brussel om samen met Anuna De Wever, Kyra Gantois en Adélaïde Charlier, de Belgische boegbeelden van ‘Youth for Climate’ vooraan te lopen in de 7e klimaatmars op donderdag. Door de massale persbelangstelling moest de politie ingrijpen om de jongeren te beschermen. In de voormiddag sprak Greta de Europese Commissie met voorzitter Jean-Claude Juncker toe. Een dag later was ze samen met haar medestrijders aanwezig bij de klimaatmars in Parijs en werd nadien samen met de Belgische en Duitse delegaties ontvangen door de Franse president Emmanuel Macron. Tijd voor voorjaarsvakantie? Greta niet. Klimaatmarsen lopen in Antwerpen, Hamburg en Stockholm.

Trollen, haatmail en roddels
Dat alles roept niet alleen maar positieve reacties op. Klimaatontkenners, conservatieve commentatoren en twittertrollen bestoken de tiener met haatmail en snoeiharde kritiek. Greta zou een marionet zijn van de professionele klimaatbeweging. Ze zou alleen maar spijbelen om niet naar school te hoeven. En door haar ouders gebruikt worden om de verkoop op te krikken van een boek over hun familie. “Veel mensen vinden het lekker om roddels te verspreiden over dat ik mensen ‘achter me’ heb, of dat ik word ‘betaald’, of ‘gebruikt’ om te doen wat ik doe,” schreef Greta begin februari op haar Facebookpagina. “Maar ik heb niemand achter me, behalve mezelf. Mijn ouders hadden eerst ook helemaal niks met klimaatactivisme, totdat ik ze bewust maakte van de situatie. Toen ik ze vertelde over mijn plannen vonden ze dat geweldig.”

Wereldberoemd
Greta Thunberg blijft dus bepaald niet onopgemerkt. Ze wordt ondersteund door ‘We Don’t Have Time‘, een Zweedse tech start-up onder leiding van CEO Ingmar Rentzhog. Zij zetten zich met name via social media in om ondersteuning te bieden voor ingrijpende klimaatinvesteringen. Inmiddels is Greta Thunberg als speciale jeugdadviseur toegetreden tot het bestuur. En in juni verschijnt ook haar eigen boek. ‘Ons huis staat in brand’ is het verhaal van een gezin dat, aangevuurd door hun dochter, laat zien wat we zelf kunnen doen – voor een betere wereld, en voor de toekomst van onze kinderen.

TedTalk
We gaan ongetwijfeld nog veel van deze Greta horen. Haar vasthoudendheid wijt (of dankt) ze aan haar Asperger-autisme waar ze ook al heel open over praat. Check haar Twitter-account maar eens en wat te zeggen van onderstaande Ted Talk? Wat een heldin!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here