Hoe lykke, hygge, fika of lagom ben jij?

0
331

Het zou er bijna bij ingeschoten zijn door alle verkiezingen-perikelen en -uitslagen, maar gisteren, 20 maart, was het de Internationale Dag van het Geluk. Jawel, alles gaat in rankings: zo ook ons gevoel van geestelijk welbevinden. De Scandinaviërs scoren zoals altijd ook dit jaar weer erg hoog, zoals je in bovenstaande grafiek kunt zien.

Open haard met berenvel
Hoe komt het dat in koude landen met lange, donkere winters mensen zo gelukkig zijn, terwijl wij iets zuidelijker wonende Hollanders altijd reikhalzend uitkijken naar de lente? (die overigens vandaag officieel begonnen is). Denen hebben het heel ‘lykke’ (gelukkig) met hun ‘hygge’ (knusheid). Zweden zijn de grondleggers van het sociale (koffie-)momentje dat ‘fika’ heet en spreken over ‘lagom’. Dat is de kunst van het gewone leven accepteren.

Poolcirkel
Wij doen het overigens ook niet slecht met onze 5e plek na de Noord Europese bovenkant. Finland staat voor het 2e jaar op rij op nummer 1 in de lijst van de gelukkigste landen. In het World Happiness Report, dat gebaseerd is op 3 jaar van enquêtes. Het rapport voor 2019 focuste zich in het bijzonder op geluk en de maatschappij, waarbij gekeken is naar factoren als sociale media en technologie, sociale normen, conflicten en regeringsbeleid. “Hoe gemeenschappen met elkaar omgaan, of het nu op school is, op het werk, in de buurt of op sociale media, heeft ingrijpende gevolgen op het geluk in de wereld”, aldus John Helliwell, professor aan de universiteit van Brits-Columbia en een van de medewerkers aan het rapport.

Een kind onder de evenaar
Helemaal onderaan de lijst staan Rwanda, Tanzania, Afghanistan, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Zuid-Soedan op de laatste plaats. De landen die er het felst op achteruit gegaan zijn qua geluk sinds de periode 2005-2008 zijn Jemen, India, Syrië, Botswana en Venezuela. Volgens het rapport is dat het gevolg van een bepaalde combinatie van economische politieke en sociale spanningen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here