Die vre-se-lij-ke vriendinnen van mijn moeder: de irritante, maar o zo belangrijke feministes van de 2e golf

0
239

De zogenaamde tweede feministische golf trok in de jaren ’70 door ons land. Ja, die van de roze tuinbroeken, bungelborsten, piekend okselhaar en vrouwen-café’s. Soms lijkt het wel of mensen hun wereldbeeld een halve eeuw niet bijstellen. Martine van Rooijen, tienerdochter van zo’n feministe moest niets hebben van het Groningse vrouwenhuis waar haar moeder destijds heen ging en al helemaal niet van die vreselijke vriendinnen. Ze zag wel hoe belangrijk het was voor haar moeder, maar begreep bij God niet waarom, en hoefde dat ook niet te weten. Nu ruim 4 decennia verder, haar moeder is inmiddels overleden, zocht ze een antwoord.

Verstofte vrouwen
Ze verdiepte zich in het leven van haar moeder, interviewde de feministische vriendinnen van toen uitvoerig en las stapels gestencilde blaadjes met notulen en verslagen. Er kwam een beeld beeld naar voren van een bijzondere club vrouwen. Vrouwen die thuis dreigden te verstoffen maar ook niet gewend waren zonder hun man op stap te gaan.

Echtscheidingen
Velen van hen lieten zich, net als de moeder van Martine, scheiden van hun man. ‘Dolle Mina’s’ werden ze genoemd. Er waren studentes die het anders wilden doen dan hun moeders en lesbische vrouwen die moesten knokken voor erkenning. Martine ontdekte het allemaal door haar research en schreef er een bijzonder boek over.

Strijdliederen
Het geeft een beeld van de jaren ’70: van eindeloos vergaderen en praatgroepen, van radicale acties en strijdliederen. Van solidariteit en de onvermijdelijke splitsingen. Maar vooral het beeld van vrouwen die de moed hadden zich te bevrijden van hun juk. Vrouwen die wel betaald werk hadden, maar door hun mannelijke collega’s werden gediscrimineerd of gekleineerd, konden er ervaringen uitwisselen en hun zelfbewustzijn opkrikken.

Basis voor hun dochters
Hier werd de basis gelegd voor acties voor gelijke lonen en gelijke kansen. ‘De vreselijke vriendinnen van mijn moeder’ is ook een eerbetoon aan de moeder van de auteur en aan haar vriendinnen, die toch niet alleen maar vreselijk bleken, maar iets belangrijks in gang zetten: een betere wereld voor hun dochters en kleindochters.

Over de auteur
Martine van Rooijen (1961) schreef eerder kinderboeken (o.a. ‘Het avontuur van Groningen’) en meerdere boeken over geschiedenis (o.a. ‘Daar komt de bruid’ en ‘Kloosterkinderen’). ‘De vreselijke vriendinnen van mijn moeder’ haakt in op het thema van deze Boekenweek ‘De moeder, de vrouw’.

Kijken:

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here