Florence Meershoek presenteert: Anouk Boering van REinvent Your Life

0
267

Anouk werkte na haar studie communicatiewetenschappen in verschillende marketing- en salesfuncties in de uitgeverij, maar vertrok na een aantal jaar met haar man naar het buitenland. Ze woonde jaren op verschillende plekken in het Midden-Oosten, Europa en Azië. Toen ze met haar gezin in Bangkok woonde, liep naar huwelijk stuk. Ze was in die periode al bezig met een professionele coachingsopleiding en besloot daarmee nog intensiever aan de slag te gaan. Ze realiseerde zich dat alle beslissingen die op dat moment genomen moesten worden, bepalend zouden zijn voor de rest van haar leven en dat van haar kinderen.

Als geboren en getogen Amsterdamse keerde ze na vijftien jaar buitenland terug naar Amsterdam en ging daar aan de slag als coach, waarbij ondernemers een groot deel van haar portfolio gingen uitmaken.

De cultuurschok viel erg mee, want ze kwam elke zomer al 6 weken terug in Amsterdam. “De mooiste tijd van het jaar: iedereen op de fiets en op terrasjes.” Ze is blij om terug te zijn, ziet de schoonheid en voelt zich soms nog steeds toerist in eigen stad. Ook is ze zich bewust van de mogelijkheden die ze hier krijgt, om haar eigen bedrijf op te starten, met de vrijheid om haar eigen uren in te delen. Dat kwam goed van pas met twee opgroeiende kinderen die behoorlijk moesten landen; zij hadden nog nooit in Nederland gewoond.

ReInvent Your Life

Steeds vaker werden er mensen richting Anouk gestuurd die door een scheiding in een moeilijke, turbulente periode terecht kwamen. Dat bracht haar op het idee van REinvent Your Life: een combinatie van haar eigen ervaringen en haar expertise als coach. Ze begeleidt haar klanten met het beantwoorden van lastige vragen en het nemen van de moeilijke besluiten bij een scheiding. Anouk helpt haar klanten nieuwe wegen in te slaan en obstakels te overwinnen met een 1 op 1 coachingstraject of via een online coachingsprogramma. Dat onlineprogramma, bestaand uit tien modules, schreef ze zelf, met haar opleiding, haar eigen pad en het coachen van anderen op dit gebied als fundering. Een scheidingsproces is complex en ze is trots op hoe ze zelf daaruit tevoorschijn gekomen is en biedt nu de reikende hand, zodat anderen dit ook kunnen gaan doen.

Haar nieuwe programma kan veel mensen helpen, hen iets bieden waarmee ze sneller vooruitkomen. Ze schreef het onlineprogramma met de achterliggende gedachte: mensen moeten het zelf kunnen doorlopen. Iedere module moet glashelder zijn, de deelnemers moeten de opdracht snappen en begrijpen waarom het erin zit en waarom het belangrijk is. Het is veel meer eenrichtingsverkeer dan haar coachingsessies, dus het moest echt goed in elkaar zitten. Een voordeel van een onlineprogramma is dat het financieel voordeliger is dan persoonlijke coachingssessies, die tailormade zijn. Daarnaast is het voor sommigen zo’n persoonlijk aangelegenheid, dat ze het liever online en anoniem willen doen.

Integriteit en vertrouwen

Anouk begon toen ze terug was in Amsterdam meteen met lokaal netwerken. “Er is genoeg werk voor iedereen, ik denk niet in concurrentie. Ik raad mensen die op zoek zijn naar een coach aan om eerst een aantal profielen uit te zoeken en daar koffie mee te gaan drinken, om te kijken of het klikt. Voor mij als coach is integriteit superbelangrijk, want je bent bezig met zeer persoonlijke verhalen. Ook vertrouwen is van levensbelang. Je hoeft het bij mij niet mooier te maken dan het is. Alles wat we bespreken is tussen jou en mij. En ik ben als coach confronterend, maar dit gaat altijd gepaard met veel empathie.”

Elke coaching begint bij haar met het gezamenlijk vaststellen van het persoonlijk doel. Zo is er een meetbaar anker waarmee ze doelgericht aan de slag kan. Tijdens het gesprek maakt Anouk ook duidelijk dat ze alleen werkt met gemotiveerde mensen: ”Ik ben geen psycholoog, geen adviseur en geen mentor, maar coach. Mensen die op zoek zijn naar iemand die hun problemen voor ze oplost, moeten een ander zoeken.” Ook gaat ze niet in zee met mensen die keuzes maken waar ze niet helemaal achter staan. Meestal blijkt tijdens de follow-up wel of de klik wederzijds is of niet.

De weg weer vinden

Tijdens de coachingsessies komen altijd blokkades bij haar klanten naar boven, iets dat hen tegenhoudt om vooruit te komen. Ze kent genoeg moeilijke verhalen die ten grondslag liggen aan de mooie schijnwereld van social media. “Het masker zien we allemaal.” Ze ziet graag dat mensen het masker juist af durven te zetten en zich kwetsbaar op durven stellen; daar ligt de potentie voor groei.

Anouk ziet haar werk niet als werk. Ze krijgt veel energie van klanten die weggaan met hernieuwd optimisme en duidelijkheid over hun volgende stap. Het leukste van haar werk is mensen in hun kracht te zetten en faciliteren om hun weg weer te vinden. Ze zien groeien, als ze weer richting zien. Ze spiegelt haar coachees, waardoor ze hun valkuil vinden en de volgende stap maken. Dat lukt haar altijd. Intens luisteren is dus een cruciaal onderdeel van het coachingstraject: ze luistert naar wat ze zeggen, juist niet zeggen, tussen de regels door zeggen, wat ze vermijden. Daarna vraagt ze door en het resultaat is uiteindelijk dat ze zelf de antwoorden vinden op hun eigen vragen en daardoor soms een ander pad gaan bewandelen dan dat ze in hun hoofd hadden.

Naar de lancering van de internationale Reinvent Your Life, die dit jaar op het programma staat, kijkt ze erg uit. Door middel van partnerships met (internationale) bedrijven wil ze medewerkers in scheiding gaan helpen. Via een abonnement op Reinvent your life kunnen organisaties zorgen voor een goede begeleiding van die medewerkers. Daarnaast is het een volgende stap dat Anouk ook andere coaches gaat trainen om mensen te begeleiden bij de moeilijke proces van scheiding, zodat ze daar sterker uit tevoorschijn komen.

Na het interview is Anouk een samenwerking aangegaan met Rosanne van Zalingen van BOOST, een holistisch coaching-concept dat mensen op alle fronten van hun leven begeleidt om meer vrijheid te vinden in de manier waarop zij hun leven organiseren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here