Met een foto van jouw rolmodel op de desk, wordt je speech beter

0
254

In de nieuwe clip van Anouk komen er maar liefst 28 voorbij. Vrouwen die ieder op hun eigen terrein de moed hadden om het anders te doen en de wereld een stukje mooier te maken. Vrouwen die een belangrijke toespraak moeten houden, moeten vooral een portret meenemen van hun rolemodel en dat voor zich houden. Van welke vrouwelijke collega, politicus, zakenvrouw, artieste of CEO je zelf geïnspireerd raakt.

Harde cijfers
Zo blijkt uit onderzoek van Zwitserse en Nederlandse wetenschappers, waarover is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijschrift ‘Journal of Experimental Social Psychology’. Ze gaven een aantal vrouwen en mannen de opdracht een toespraak te houden in een virtuele setting. De proefpersonen zagen 12 virtuele mensen tegenover zich zitten. Soms was er aan de virtuele wand waar de spreker tegenaan keek een afbeelding waarop een mannelijk (Bill Clinton) of vrouwelijk (Hilary Clinton) rolmodel stond.

Spreken maakt invloedrijk
Daarbij hielden de onderzoekers exact bij hoe lang de speech duurde, want dat is ‘een teken van de dominantie en de macht van iemand en hoe langer mensen spreken, des te meer ze als invloedrijk worden gezien’. De kwaliteit van de toespraak werd eveneens beoordeeld en na afloop moesten de sprekers zelf ook evalueren.

Neem de tijd
Wanneer vrouwen geen foto van een vrouwelijk rolmodel zagen, duurde hun speech korter dan die van mannen, net als met een foto van een mannelijk rolmodel. Echter: met een afbeelding van een vrouwelijk rolmodel, nam de lengte en de kwaliteit van de speech toe en evalueerden ze zichzelf ook beter.

Vrouwen voor vrouwen
“Het doel van dit onderzoek was ontdekken of subtiele blootstelling aan succesvolle vrouwelijke politici het gedrag van vrouwen in leiderschapsposities bedreigt of juist verbetert. We ontdekten dat subtiele herinneringen aan andere succesvolle vrouwen het gedrag van vrouwen verbeteren.”

Gendergerelateerd
De resultaten zijn belangrijk, zo onderstrepen de onderzoekers. We weten nu namelijk dat vrouwelijke politieke rolmodellen andere vrouwen inspireren en helpen om spannende dingen te doen, zoals het spreken voor een grote groep mensen. Mannen bleken niet duidelijk beter of langer te spreken met een rolmodel voor hun neus. Volgens de wetenschappers is dat omdat zij minder gendergerelateerde hindernissen in hun loopbaan ondervinden.

HIER vind je gratis uit te printen foto’s van vele supervrouwen die je voorgingen. De ‘mijne’ heb ik boven dit artikel gezet. Succes ook met jouw komende speech!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here