Kamervoorzitter Arib: “Nee, meneer van Dam. Daar gaat u niet mee weg!”

0
410

Kamervoorzitter Khadija Arib heeft de taak om de gang van zaken in de Tweede Kamer in goede banen te leiden. Dat loopt van iemand het woord geven, tot iemand de mond snoeren en ingrijpen als er procedureel, inhoudelijk of qua gedrag of toon buiten de lijntjes wordt gekleurd. CDA-Kamerlid Chris van Dam kwam daar deze week op heldere wijze achter. Hij dacht leuk te zijn na een flink dispuut tussen de kamervoorzitter kamerlid Kathelijne Buitenweg (Groen Links).

Seksistisch leuk doen bestaat niet
Die laatste werd door de kamervoorzitter terecht gewezen omdat ze zowel een brief als een debat direct probeerde aan te vragen. Dat is niet volgens de regels, want een Kamerbrief moet via een commissie. “Maar dat is onzin!”, antwoordde Kathalijne Buitenweg. Arib was echter onverbiddelijk en zei tegen de Kamer dat ze zo’n verzoek niet mochten steunen. En toen dacht Van Dam, die bij de interruptiemicrofoon stond, een ‘grap’ te kunnen maken met de volgende tekst: “Ik heb lang geleden afgeleerd dat als twee vrouwen van mening verschillen, dat ik daar als man mij daar helemaal in moet mengen……”

Grap met een baard
Van Dam probeerde er nog overheen te praten door zich tot Buitenweg te richten, maar de kamervoorzitter bleef onverbiddelijk en zei dat hij er niet zomaar mee wegkwam. “Wat is dat nu voor opmerking?”, vroeg Arib hem. “Hoezo twee vrouwen?” Een excuus moest er komen, wat leidde tot wat kinderachtig gegniffel en geroffel van onze volksvertegenwoordiging. “Neem het terug, neem het terug.” Grapjes zijn niet verboden, maar racistische of seksistische opmerkingen zijn uiteraard taboe.

Foutje. Bedankt.
Dus moest de CDA’er zich als een grote man gedragen. “Voorzitter, ik heb u zo hoog dat ik alles, met een intentie die misschien een andere was wat u beroert, dat ik dat terugneem.”

Wel of geen penis
De vakterm voor dergelijke reacties is ‘backlash’. Dat gebeurt vaak als vrouwen zich gedragen op een manier die men associëert met die van mannen. Van jongs af aan leren we bewust dan wel onbewust wat mannelijk gedrag is en wat vrouwelijk gedrag is. Zoiets van: mannen zijn sterke debaters en vrouwen kibbelen. Zucht. Het verwrongen beeld van de sussende vrouw en de assertieve man. Die stereotypen beïnvloeden onze verwachtingen, het wordt normatief. We denken dat het zo hoort. Zelfs vrouwen gedragen zich vaak nog naar deze ingeslepen gender-clichés. Fijn dat Khadija Arib ons laat zien dat gezag hebben niet hangt aan het wel of niet hebben van een penis. Hulde!

Meer over vrouwelijk politiek leiderschap lees je HIER

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here